open-navfaktor-logo
search
Nije ni počela
Data pauza da "skupe" kvorum za sjednicu Parlamenta BiH, traga se za jednim zastupnikom
Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije ni počela, a već je data pauza jer nema dovoljno zastupnika kako bi bila i održana.
31.03.2022. u 12:46
get url
text
Sjednica Zastupničkog doma PSBIH
Sjednica Zastupničkog doma PSBIH

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić konstatovao je da je prisutan 21 zastupnik, a potrebna su 22 za rad.

VEZANI TEKST - Zastupnici HDZ-a bojkotuju današnju sjednicu Parlamenta BiH

- Još nemamo kvorum. Dajem pauzu do 13 sati tokom ćemo koje vidjeti da li je moguće osigurati kvorum - dodao je Zvizdić.

Uoči sjednice je Klub zastupnika HDZ-a BiH uputio pismo kolegama u kojem obavještavaju da su odlučili ne prisustvovati današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma.

Kako se moglo vidjeti, u sali nisu bili ni zastupnici stranaka iz bh. entiteta RS.

Zvizdić je sazvao hitnu sjednicu kako bi bio obavljen i drugi, konačni krug glasanja o 58 akata iz proteklog perioda.

Na dnevnom redu su se tako našli, između ostalog, amandmani na budžet za 2021. godinu pa i sam budžet institucija BiH za prošlu godinu, izmjene i dopune Zakona o akcizama koje je predložilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prošle godine, prijedlog zastupnika SDA Adila Osmanovića da u dnevni red sjednice iz prošle godine bude uvrštena tačka pod nazivom "Aktuelna politička i sigurnosna situacija u BiH nakon unilateralnog pokušaja NSRS-a da prenese (otme) nadležnosti države Bosne i Hercegovine na entitet RS"...

Osim ovoga, za hitnu sjednicu su kao tačke predloženi još zastupanje prijedloga Zastupničkog doma pred Domom naroda, te informacija Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine o posljedicama finansijske blokade BHRT-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.