open-navfaktor-logo
search
Budžetska kampanja
Delegacija NiP-a, bez odluke Vlade, dodijelila 60.000 KM iz budžeta za promociju u Goraždu
Novac je, kako je saopćeno, dodijeljen u ime Vlade Kantona Sarajevo, a u delegaciji koja bi trebala predstavljati Vladu su, pored ministra unutrašnjih poslova Admira Katice (Narod i pravda), bile njegove stranačke kolege iz Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i Elvedin Okerić
28.06.2019. u 21:01
get url
text
Delegacija Naroda i pravde u posjeti Goraždu

Početak predizborne kampanje Naroda i pravde za naredne lokalne izbore u Goraždu će građane Kantona Sarajevo koštati 60.000 KM.

Toliko je, sudeći prema saopćenju za javnost, Vlada Kantona Sarajevo dodijelila novca MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) kao pomoć za nabavku opreme i materijalno-tehničkih sredstava. Međutim, jedno je šta piše u saopćenju, a drugo su činjenice. 



Podrška Kantona Sarajevo policiji u BPK nije sporna, ali je definitivno sporno kada budžetski novac svih građana Kantona Sarajevo dijeli stranačka delegacija za potrebe vlastite samopromocije. Novac je, kako je saopćeno, dodijeljen u ime Vlade Kantona Sarajevo, a u delegaciji koja bi trebala predstavljati Vladu su, pored ministra unutrašnjih poslova Admira Katice (Narod i pravda), bile njegove stranačke kolege iz Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i Elvedin Okerić.

Da je sastav delegacije iz Sarajeva, koja je sa sobom "ponijela" i 60.000 KM budžetskog novca, podređen promociji jedne stranke, potvrdio je njen predsjednik Konaković.

- Nastavljamo podržavati Goražde, bit će još projekata zajedničkih. Poslije sastanka druženje sa novim povjereništvom Naroda i pravde u Goraždu. Odlična nova energija. Kafa i druženje uz Drinu – napisao je Konaković na svom Facebook profilu.

Nema bolje uvertire za jačanje stranačke organizacije u novoj sredini od novčane podrške za razvoj te sredine. Problem je, međutim, što se radilo o budžetskom novcu koji se ne bi smio koristiti za promocije jedne političke opcije. To, međutim, nije predstavljalo problem Narodu i pravdi da podjelu novca građana na društvenim mrežama "reklamira" kao vlastito dostignuće.

Uzimajući u obzir činjenicu da Vlada Kantona Sarajevo ranije nije saopćila informaciju da je namijenila 60.000 KM kao pomoć MUP-u BPK, te da ta informacija nije objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo, što je obaveza propisana članom 29. Zakona o Vladi Kantona Sarajevo, zatražili smo od Ureda premijera informaciju na kojoj je sjednici Vlade Kantona Sarajevo ta odluka donesena.

Iz Ureda premijera nam nisu mogli ponuditi odgovor, što bi morali ukoliko je novac dodijeljen u ime Vlade, već su objašnjavanje o novcu u ovom slučaju "prebacili" ministru Katici. U konačnom odgovoru koji nam je dostavljen je potvrđeno da Vlada Kantona Sarajevo zapravo, suprotno prvobitnom saopćenju, nije donijela odluku o dodjeljivanju sredstava.

- Novčana sredstva MUP-u BPK, a nakon što sam se tokom posjete Goraždu uvjerio u tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalaze, će se isplatiti iz budžetskih sredstava MUP-a Kantona Sarajevo za 2019. godinu – naveo nam je Katica.

Iako nije postojala prethodna saglasnost Vlade, Katica je, u društvu stranačkih kolega, svojim domaćinima u Goraždu samoinicijativno najavio i da će Vlada i MUP Kantona Sarajevo "finansirati obuku budućih policijskih službenika koji po sistematizaciji radnih mjesta nedostaju MUP-u BPK".

S obzirom na to da je najavljeno formiranje i jačanje organizacija Naroda i pravde van Kantona Sarajevo, za očekivati je slične promotivne aktivnosti plaćene iz džepova građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.