open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Delegati devetog sudiju Ustavnog suda FBiH biraju 2. novembra, Dubravko Čampara potvrdio da odustaje
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH će 2. novembra birati devetog sudiju Ustanovnog suda Federacije BiH, potvrdio nam je Jasmin Duvnjak (SDA), predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH. Riječ je o nastavku vanredne sjednice od 19. oktobra koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.
31.10.2022. u 14:15
get url
text
Dom naroda FBiH

- U kontaktu i razgovorima sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislavom Martinovićem (HDZ) tražio sam da nastavak sjednice bude u skladu sa odredbama Poslovnika, dakle u roku od 15 dana od prekida.

Martinović će ispoštovati tu odredbu. Po svemu sudeći nastavak sjednice na kojoj bismo mi trebali da izaberemo devetog sudiju Ustavnog suda FBiH je u srijedu 2. novembra. To je posljednji dan roka koji nam je dao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt - kazao nam je Duvnjak.

Zapelo kod četvrtog sudije

U prvom dijelu vanredne sjednice koja je bila 19. oktobra delegati su imenovali troje sudija Ustavnog suda FBiH sa liste koju je dostavio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, a riječ je o Mirku Milićeviću (Hrvat), Ajši Softić (Bošnjakinja) i Branimiru Orašaninu (Srbin).

U nastavku sjednice trebalo je da imenuju četvrtog sudiju tog dana, ali jedan broj delegata nije vidio ništa sporno da on bude iz reda ostalih, a drugi su smatrali kako isključivo treba da bude izabran Bošnjak kako se ne bi narušio dosadašnji balans Ustavnog suda FBiH.

Jedini kandidat iz reda ostalih bio je Dubravko Čampara, međutim on je nakon ove sjednice odlučio da se povuče iz kandidature za sudiju Ustavnog suda FBiH.

- Čampara je pismeno o povlačenju iz kandidature obavijestio predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića - potvrdio nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

Duvnjaka smo upitali da li je delegatima poznato na koji način će glasati o sudiji jer su oni na dvjema listama iz 2019. i 2021. godine poredani po abecednom redu, a ne po stručnosti.

Treba izglasati najboljeg kandidata 

- To još ne znamo. Prvo ćemo morati riješiti dilemu koji model ćemo koristiti kada je riječ o glasanju, kojim redom ćemo se izjašnjavati o kandidatima.

Ono na čemu ću insistirati je dakle da se glasa o najboljem kandidatu, o sudiji iz reda bošnjačkog naroda iz grupe kandidata koji su najbolje ocijenjeni od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Mislim da takvih kandidata iz te grupe Bošnjaka ima troje.

Ustavni sud FBiH trenutno ima osam sudija, fali jedan i glasat će se o njemu po Shmidtovim amandmanima.

Smatramo da deveti sudija treba da bude Bošnjak i to najbolji pravnik iz grupe odlično ocijenjenih od VSTV-a. To je suština i bilo bi dobro da taj posao završimo u ovom mandatu, na taj način bismo omogućili sudijama da Ustavni sud FBiH radi u punom kapacitetu - kazao nam je Duvnjak.

Ustavni sud FBiH broj devet sudija i to tri Bošnjaka, tri Hrvata, dva Srbina i jedan ostali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.