open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice
Delić "izbio" argumente Bevandi: KS će dati spornih 880.000 KM, olaškajte dolazak turista
Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić pozvao je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da danas usvoji izmijenjenu odluku o vizama, kako bi se turistima iz Kraljevine Velike Britanije i Irske i Kraljevine Saudijske Arabije olakšao ulazak u BiH.
31.05.2021. u 10:49
get url
text
get url
text

Delić je istakao da je Kanton Sarajevo osigurao 880.000 KM za refundiranje prihoda od viza, imajući u vidu da je upravo gubitak 880.000 KM bio jedan od argumenata na ranijoj sjednici dijela članova Vijeća ministara BiH da ne podrže ovu odluku. Odluka je bila sporna ministru Vjekoslavu Bevandi, kao i ostatku ministara iz HDZ-a. 

VEZANI TEKST - Turković: Pozivam ministra Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio

- Ovaj poziv je upućen svim članovima Vijeća ministara BiH i obavještavam ih da će Vlada KS refundirati sredstva u iznosu od 880.000 KM prihoda od viza. Obzirom da je jedan od argumenata Vijeća ministara vezano za ukidanje viza turistima koji dolaze sa područja Kraljevine Velike Britanije i Irske i Kraljevine Saudijske Arabije to da će BiH ostati uskraćena za 880.000 KM koje donose vize i takse, Vlada KS je spremna nadoknaditi ove prihode državi Bosni i Hercegovini - kazao je dans Delić.

Naglasio je da su mišljenja da su ovo neznatna sredstva u odnosu na prihode koji se očekuju dolaskom ove grupe turista kao i negativne efekte ukoliko ne dođe do usvajanja ove odluke.

- Uvjereni smo da će nam se ova sredstva od ukidanja viza višestruko vratiti i biti katalizator oporavka našeg turističkog sektora direktno, ali i indirektrno svih drugih djelatnosti povezanih sa turizmom. Znači, radi se o višemilionskim prihodima ukoliko dođe do usvajanja jedne ovakve odluke - dodao je Delić.

Kazao je da se kao drugi argument za (ne)usvajanje ove odluke navodi sigurnosni aspekt vezan za dolazak ovih turista u našu zemlju.

- Međutim, sve činjenice govore drugačije, da je ovo poželjan profil turista s obzirom da su poželjni u svi drugim evropskim metropolama. To su turisti koji ostaju duže, troše više i kojim mehanizmima izlazne vize njihove zemlje sprječavaju izlazak svim onim koji su na bilo koji način problematični - rekao je Delić.

Kazao je da pozivaju Vijeće ministara BiH da danas usvoji odluku o izmjenama i dopunama Odluke o vizama jer smatraju da je to u ovom trentuku najbolji način "kako da u koncu spasimo privredu i popravimo negativne posljedice koje je ostavila pandemija".

VEZANI TEKST - Bezvizni režim za turiste iz Saudijske Arabije donosi višestruku korist, zašto Bevanda ne da saglasnost

- Ako ne bude usvojena, bitno je da svi uključeni u njeno donošenje znaju da će nastupiti milionske štete, a posljedice će biti katastrofalne po jedan od najugroženjih sektora privrede BiH. Pozivamo Vijeće ministara da dobro razmisli i donesu odluku o korist građana i privrede BiH - istakao je Delić.

Izmjenjenu Olduku o vizama predložila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Tom odlukom bi se državljanjima ovih zemalja omogućio dolazak u našu zemlju bez vize tokom ljetnog perioda.

No negativno mišljenje dao je Vjekoslav Bevanda, kao ministar finansija i trezora BiH. Odgovorio je da je taksa čije se oslobađanje traži jedini prihod budžeta institucija BiH pa ne može podržati prijedlog. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.