Denis Zvizdić za Faktor o sastanku regionalnih lidera u Briselu

Objavljeno: 19.05.17 u 17:31 Autor: Nedim Pobrić

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini bit će naredne srijede, 24. maja, domaćin sastanka kojem će prisustvovati premijeri zemalja zapadnog Balkana.

Denis Zvizdić i Federica Mogherini FOTO: ARHIV
Denis Zvizdić i Federica Mogherini FOTO: ARHIV

Sastanku u Briselu će prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je za Faktor pojasnio koje su to teme o kojima će razgovarati lideri zemalja zapadnog Balkana.

- To je situacija na prostoru zapadnog Balkana, koja je opterećena brojnim problemima, prije svega sigurnosne naravi i to je nešto čemu će zasigurno biti posvećen jedan dio razgovora. Mir i sigurnost su preduvjeti za moguć evropski put, ekonomski razvoj i regionalnu saradnju. U tom smislu ćemo razgovarati o unapređenju regionalne saradnje i prenijet ćemo dvije vrlo važne poruke. Jedna je, naravno, dalja aktivna saradnja lidera zapadnog Balkana, kako onih iz izvršne vlasti tako i sa drugih nivoa vlasti, a drugo, što je naš prijedlog sa Samita premijera zapadnog Balkana u Sarajevu, da mnogo češće, mnogo frekventnije i mnogo angažiranije predstavnici evropskih institucija budu prisutni na prostoru zapadnog Balkana, čime će se dati vrlo jasna poruka o tome da su vrata EU otvorena i time će se ustvari posebno naglasiti opredjeljenje zemalja zapadnog Balkana da idu u pravcu evropskih integracija – kazao je Zvizdić za Faktor.

Drugi set razgovora, pojašnjava predsjedavajući Vijeća ministara BiH, bit će vezan za pitanje ekonomskog razvoja, ekonomske saradnje i infrastrukturne saradnje na prostoru zapadnog Balkana.

- Mi ćemo iskoristiti sastanak da se iz faze pripreme strategija, potrebnih studija i analiza pređe u fazu realizacije projekata koji su bitni za svaku od zemalja zapadnog Balkana i za čitavu našu regiju. Suština je da ćemo govoriti o projektima koje smo kandidirali svako ispred svoje države i zatražiti grant sredstva, ali i finansiranje takvih projekata. Govorit ćemo i o projektima bitnim za regiju, kao što je, recimo, Jadransko-jonski autoput, Jadransko-jonski gasovod, za koji tražimo da i BiH bude tranzitna zemlja, željeznička i cestovna povezanost između Beograda i Sarajeva, te svakako i željeznička povezanost između BiH i Crne Gore, a kroz jadransko-jonsku inicijativu i značajniju povezanost BiH, Hrvatske i Crne Gore – izjavio je Zvizdić, naglasivši da će konkretnom realizacijom tih projekata građani čitavog regiona uvidjeti benefite Berlinske inicijative, Connectivity agende i evropskog puta.

Briselski sastanak je još jedna potvrda opredijeljenosti zemalja zapadnog Balkana, ali i evropskih zvaničnika, ka daljoj integraciji ove regije u EU.

- Mandatni cilj aktuelne vlasti je dobijanje kandidatskog statusa. Mi smo prošli jako dug put. Nakon jedne dugogodišnje blokade realizirali smo sve uvjete sa evropske agende BiH, predali aplikaciju, ona je prihvaćena, a trenutno radimo na realizaciji Upitnika i ja sam sasvim siguran da ćemo u narednoj godini, na početku ili prvom kvartalu, dobiti kandidatsku status, čime će biti realiziran jedan od ključnih prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH. Ako uz to, a sasvim sam siguran da će se i to dogoditi, bude aktiviran MAP, onda smo na neki način realizirali dva ključna vanjskopolitička cilja BiH, koja će nam sigurno omogućiti mnogo kvalitetniji ekonomski razvoj i jačanje vladavine prava – zaključuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Sastanku će, pored Zvizdića i Mogherini, prisustvovati premijeri pet zemalja zapadnog Balkana.