Petak, 22.10.2021.
h

Detalji bjekstva iz zatvora: Sejfović čuvaru Simiću pritisnuo pištolj na čelo i natjerao ga da pritisne taster za otvaranje vrata

U Općinskom sudu u Sarajevu jutros je održano ročište na kojem je razmotren zahtjev Tužilaštva KS koje je od ovog suda zatražilo da odredi jednomjesečni pritvor zatvorskim čuvarima Nikoli Simiću i Arminu Delaliću te medicinaru  Igoru Milošu, a zbog sumnje da su protuzakonito oslobodili Amela Sejfovića odnosno da su mu omogućili bijeg iz KPZ-a Sarajevo.  

Kako je  pred sudijom za prethodno saslušanje Denisom Kurtovićem kazao tužitelj Igor Dubak, u odnosu na sve osumnjičene pritvor se traži jer bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i tako omesti istragu, a za Simića i Delalića dodatno i jer bi njihov boravak na slobodi doveo do uznemirenja javnosti.

- Molim sudiju da ukoliko odredi pritvor osumnjičenima da tu mjeru ne izdržavaju u KPZ Sarajevo zbog mogućnosti da bi na taj način mogli utjecati na svjedoke i omesti istragu – kazao je tužitelj Dubak.

Pištolj Sjefoviću dao medicinar?

Advokati osumnjičenih stražara, odnosno medicinskog radnika, odmah su se usprotivili prijedlogu tvrdeći da Tužilaštvo nema dokaza da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret, te da je jedini njihov grijeh činjenica da su se tog dana našli na poslu. Svi su istakli kako se osobi kao što je Amel Sejfović nije moguće usprotiviti i to ne platiti životom, naročito kada je naoružan.

S druge strane, Tužilaštvo KS na osnovu izjava svjedoka, ističu advokati, istaklo je u svom prijedlogu kako je Sejfović pištolj pribavio u zatvorskoj ambulanti, gdje mu ga je uručio medicinar Igor Miloš kojeg je posjetio bez ikakve očigledne potrebe.

Kako se moglo zaključiti iz izlaganja advokata na današnjem ročištu, Sejfović je u društvu Simića tog dana došao u ambulantu prije njegove šetnje u zatvorskom krugu, te se veoma kratko zadržao kod medicinara Miloša.

U slijedećem trenutku Simića je Sejfović pitao da li je vrijeme za njegovu šetnju na što je ovaj odgovorio potvrdno, obojica su se udaljila iz zatvorske ambulante. U iskazima svjedoka Tužilaštvu pak stoji kako su pritvorenici primijetili da je Miloš nervozan te da je hodnikom hodao zajedno sa Sejfovićem i Simićem.

Nakon što je izašao iz ambulante, Sejfović je krenuo u šetnju i tada je najednom posegnuo za pištoljem koji je nosio za pasom i repetirao pištolj prema Simiću koji je bio nekoliko metara ispred njega. Zatim je sa njim došao do vrata kapije II koju je, prema tvrdnjama Tužilaštva, otključanim ostavio Armin Delalić koji je tog dana trebao da nadzire kapiju II.

Sejfović je otvorio vrata, a potom je između rešetkastih vrata kapije II i kliznih blindo vrata KPZ-a pucao u stakleni dio dežurane i prislonio je pištolj na glavu Simića, kako su ustvrdili advokati, te od njega tražio da pritisne taster kojima se otvaraju elektronska vrata koja vode u ulicu Jadranska. Ovaj je to i učinio, a Sejfović je istrčao prema prolazu između ulica Jadranska i Radićeva gdje ga je čekao saučesnik na motoru bijele boje. Sejfovića je on odvezao do garaža u koje se nalaze u tunelu u ulici Hakije Kulenovića gdje su ostavili motor i ušli u Audi A3 u vlasništvu Amira Ibrahimija te su pobjegli u pravcu Zenice.

Senad Pizović, advokat osumnjičenog Simića tvrdi da njegov branjenik nije počinio nikakvo krivično djelo, jer bi ono u ovom slučaju podrazumijevalo umišljaj, odnosno činjenicu da je njegov branjenik morao znati da će Sejfović pobjeći, te na to pristati. Simiću se na teret stavlja da je propustio obaviti službene radnje odnosno da nije izvršio detaljan pretres Sejfovića prilikom njegovog izlaska iz ćelije u šetnju kao i da nije izvršio adekvatan nadzor nad kretanjem pritvorenika te mu je tako omogućio slobodno kretanje na trećem i četvrtom spratu ustanove. 

- Mom branjeniku se na teret stavlja da nije poduzeo određene službene radnje zajedno sa Milošom i Delalićem. To spada u domen disciplinske odgovornosti, a ne osnovane sumnje. Šta je zapravo trebao moj branjenik? Da se suprotstavi naoružanom Sejfoviću koji je već pucao te mu je prijetio pištoljem i da pogine pa da to bude savjestan rad u službi? – istakao je Pizović.

Međutim, iz dokaza koji posjeduju u Tužilaštvu KS među kojima su i snimci videonadzora, ne proizilazi da je Sejfović u bilo kojem trenutku zaprijetio pištoljem stražarima već da je cijelo vrijeme pištolj držao uz sebe. 

Prema tvrdnjama Pizovića, ne postoji dokaz da je Miloš u prisustvu Simića dao pištolj Sejfoviću.

 -To su samo paušalne tvrdnje, u ambulanti nema videonadzora niti bilo kakvog dokaza – istakao je Pizović i zatražio od Vijeća da njegovom branjeniku ne određuje pritvor tvrdeći da su u odnosu na njega sasvim dovoljne i mjere zabrane. Pizović je istaknuo da osumnjičena trojka nema krivičnih djela iza sebe, da su primjerni radnici, te da bi ih boravak u pritvoru sa zatvorenicima zapravo uništio.

Advokat Ahmed Fejzić, koji zastupa Delalića pridružio se navodima svog kolege, naglasivši da njegov branjenik nije pristao na zahtjev Sejfovića da mu otvori kapiju, te je pobjegao da pozove u pomoć nakon čega je Sejfović pucao u bravu.

Disciplinska odgovornost

- Nema ovdje krivičnog djela, možda samo disciplinske odgovornosti. Pa Tužilaštvo smatra da su naši klijenti trebali trčati na pištolj. I ja predlažem da odbijete prijedlog za pritvaranje mog branjenika i da mu eventualno odredite mjere zabrane, koje su ovom slučaju sasvim dovoljne i u skladu sa pravosudnom praksom – kazao je Fejzić.

Da se njegov branjenik pusti na slobodu tražio je i Nedžad Mehović, advokat Miloša.

- Moj branjenik je medicinski radnik, osoba koja brine o zdravlju zatvorenika. Tog dana je Sejfović došao kod njega, prošetao po ambulanti i onda je mom branjeniku stigao prijedlog za pritvor. Paušalne tvrdnje da mu je on dao pištolj su smješne. Nema razloga da bilo šta kažem – kazao je Mehović.

U iskazima svjedoka Tužilaštvu pak stoji kako su pritvorenici primijetili da je Miloš tog dana bio vidno nervozan, kao i da se Sejfović obično mnogo duže zadržavao kod njega.

- Bio sam nervozan, to je normalno. To je rekla osoba koja je od mene tražila terapiju nakon svega što se dogodilo. Kada je u pitanju moja šetnja hodnikom sa osumnjičenim, išao sam do aparata za kafu, a ne sa njim – kazao je sam Miloš na samom kraju ročišta te je istaknuo kako se Sejfović kod njega nikada nije zadržavao duže od pola sata.

Odluka o pritvoru trebala bi biti donesena danas, do kraja dana.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh