Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS nakon usvajanja spomenutih zaključaka, izjavio je za Faktor da su usvojeni zaključci nezakoniti i da će Klub zastupnika SDA pokrenuti apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH, jer smatraju da ovaj zaključak nije u skladu sa Ustavom ni zakonskim propisima.

- Tu se radi o kršenju nekoliko zakona o vladinim i ministarskim imenovanjima, zakona o javnim ustanovima, zakona o državnim službenicima... Donijeli su tu nelegalnu odluku i SDA ide sa apelacijom prema Ustavnom sudu FBiH – pojasnio je Dević.

Sa 19 glasova za usvajanje spomenutog zaključka može se reći da je formirana nova većina u Skupštini KS. Kako će sada raditi aktuelna Vlada KS?

- Očigledno je da postoji nova moguća skupštinska većina, ali ne mogu još napraviti neki konkretan potez u smislu smjene aktuelne Vlade. To nije problem za funkcionisanje aktuelne Vlade KS jer ona funkcioniše normalno dok se zvanično ne promijeni skupštinska većina. Tako je po zakonu – kaže Dević dodajući da moguća nova skupština većina nije na vlasti.