Pitanje je, kako je naveo, delegirano od uposlenika Policijske uprave Ilijaš i građana Općine Ilijaš.

- Postoje ozbiljne indicije da je vrlo planski i sistemski po nalozima iz MUP-a KS 15 dana pred izbore na području Općine Ilijaš došlo do pritiska prema uposlenicima PU Ilijaš, policajcima koji rade u Ilijašu, da masovno kažnjavaju građane za nenošenje maske.

Prema nezvaničnim informacijama, a sada tražim zvanične, broj kažnjenih građana na području Općine Ilijaš, 15 dana do izbora bio je drastično veći nego u drugim općinama u KS, ukoliko se kao parametar uzme broj stanovnika i broj kažnjenih građana za nenošenje maske. Čak je to išlo do te mjere, opet prema nezvaničnim informacijama, da su uposlenici telefonskim pozivima bili pozivani i da im je naređivano da sjednu u policijska auta, da šefovi smjena i ostali dužnosnici obilaze područja Općine Ilijaš i kažnjavaju bukvalno svakog građanina koji nema maske - naveo je Dević u zastupničkom pitanju.

Kazao je da kao šef Kluba SDA u Skupštini KS traži da mu se dostavi za svih devet općina u KS od 1. do 15. novembra broj napisanih kazni za maske. 

-A za Općinu Ilijaš od 15. do 19. kada je stranka Narod i pravda organizirala proteste ispred Općine, nelegalne, nenajavljene, kojim su kršene sve epidemiološke mjere. Za ta četiri dana da mi dostave podatak koliko je napisano kazni onima koji su bili ispred Općine i koliko je izdato prekršajnih naloga i podneseno krivičnih prijava prema organizatorima takvih protesta. Tražim odgovor od komesara i MUP-a KS. Ovo su ozbiljne indicije koje dolaze sa terena, od građana i policajaca koji rade u PU Ilijaš, da je došlo do određene zloupotrebe policijskih službenika u predizborne svrhe - kazao je Dević.

Umjesto izjave komesara policije KS Nusreta Selimovića od kojeg smo tražili odgovor na Devićeve navode i postavljena pitanja, iz MUP-a KS kazali su da će "odgovor biti dostavljen nakon što prikupe podatke".

Prema podacima do kojih je došao Radio Ilijaš policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u periodu od 1. novembra  do 15. novembra 2020. godine, zbog počinjenih prekršaja iz člana 8. stav 5. tačke m. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, izdali su prekršajne naloge po općinama: Stari Grad - 103 prekršajna naloga, Centar – 171, Novo Sarajevo – 60, Novi Grad – 34, Ilidža – 39, Hadžići – 42, Trnovo – 0, Vogošća – 14, Ilijaš – 126.