open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Dijalizni pacijenti iz Gradačca napokon mogu odahnuti: I od 1. januara moći će na dijalizu u Odžak
Dijalizni pacijenti, njih pet, iz Gradačca i od 1. janura 2022. godine nastavit će tri puta sedmično ići na hemodijalize u Dijalizni centar u Odžaku.
17.12.2021. u 09:01
get url
text

Potvrdio je to Faktoru Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, nakon što je postignut dogovor sa Pericom Jelečevićem, direktorom Kantonalne bolnice u Orašju.

VEZANI TEKST - Šta nakon 31. decembra; Avdibašić: Isključit ćemo se sa dijalize ako nam ne dozvole liječenje u Odžaku

- Pet pacijenata iz Gradačca nastavit će se dijalizirati i u narednoj godini, a sporazum će sa Jelečevićem biti potpisan u narednim danima – istakao je Husić.

Sporazum je postignut nakon što su obje strane pristale da se iznos novca po jednoj hemodijalizi, sa 35, poveća na 50 KM i to se, kako kaže Husić, ne odnosi samo na pet dijaliznih pacijenata iz Gradačca, nego na sve dijalizne pacijente sa područja Tuzlanskog kantona.

- Sredstva za ovu namjenu podignuta su za nekih 40-ak posto. Sporazum će biti potpisan možda čak i sutra – naveo je Husić.

Podsjetimo, dijalizni pacijenti iz Gradačca, stopostotni invalidi, u aprilu su vodili borbu sa direktorom Kantonalne bolnice u Orašju Pericom Jelečevićem, koji ih se po svaku cijenu želio riješiti i prebaciti ih u Dijalizni centar u Gračanici, pravdajući takvu svoju odluku "nerentabilnošću i velikim ekonomskim i finansijskim gubicima", koja, kako su nam ranije kazali iz Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, uopće ne stoji.

No, nakon, prije svega, pritiska medija, proljetos je teškim bubrežnim bolesnicima, dozvoljeno da se do kraja 2021. godine dijaliziraju u Odžaku.

Ovakvu odluku pet dijaliznih pacijenata iz Gradačca, jer je Rahman Hasenić u međuvremenu preminuo, dočekali su sa olakšanjem.

- Ovo je najljepša vijest koju mi je neko mogao saopćiti. Hvala Bogu i dobrim ljudima koji su nas riješili barem te brige. Svima nam je kamen pao sa srca, barem o tome više ne moramo razmišljati jer smo do danas svi sa zebnjom iščekivali kraj godine – kazala nam je Munevera Avdibašić (41) koja je od 11. godine bubrežni bolesnik, a već 20 godina na hemodijalizi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.