Diplomatska ofanziva Igora Crnadka: Put oko svijeta za 40 dana

Objavljeno: 12.10.17 u 18:52 Autor: N. P.

Bosna i Hercegovina je u velikoj diplomatskoj ofanzivi. Pokazuju to putovanja udarne igle bh. diplomatije, ministra vanjskih poslova Igora Crnadka, koji je u nešto više od mjesec dana uspio obići čak šest različitih destinacija.

Crnadak i domaćini u Brazilu konstatiraju dobre odnose između dvije države
Crnadak i domaćini u Brazilu konstatiraju dobre odnose između dvije države

Najprije je u prvoj polovini septembra Crnadak svojim prisustvom oplemenio 12. bledski strateški forum u Sloveniji, da bi u drugoj polovini mjeseca nekoliko dana vojevao diplomatske bitke u New Yorku.

Pojavio se Crnadak u New Yorku na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), u tom trenutku najvećem skupu državnika i diplomata na svijetu. Za razliku od svojih kolega, naš je ministar vanjskih poslova uspio zakasniti na glavnu debatu pa je prvog dana zasjedanja na hodnicima hvatao partnere za fotografije, kako bi uzbuđenu bh. javnost izvijestio o svojim novim diplomatskim podzivima.

Osim generalnog sekretara OSCE-a Thomasa Gremingera i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta, našem ministru nije pošlo za rukom da pronađe sagovornike među stotinama svjetskih diplomata koji su tog dana okupirali New York. S druge strane, njegov je srbijanski kolega Ivica Dačić imao priliku razmijeniti nekoliko riječi sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom te sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom i ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Borisom Johnsonom. Uspio je Dačić pronaći vrijeme za razgovor sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Bolivije Evom Moralesom, ali i sa ministrima vanjskih poslova Bjelorusije, Libana te Trinidada i Tobaga.

Prvog dana je Crnadak tek hvatao zalet, da bi u svoju prepoznatljivu diplomatsku ofanzivu krenuo u srijedu, 20. septembra. Uspio je ugrabiti fotografiju sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, da bi kasnije tokom dana razgovarao i sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugom Hansom Sibleszom.

Spektakl je uslijedio trećeg dana Crnadkovog boravka u New Yorku. Održao je dva trilateralna sastanka sa ministrima vanjskih poslova Republike Turske i Republike Hrvatske te sa ministrima vanjskih poslova Republike Turske i Republike Srbije. Kao šlag na tortu uslijedio je bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Rumunije Teodorom Meleskanuom. Sličan tempo je Crnadak zadržao i četvrtog dana boravka u New Yorku.

Dojmovi sa putovanja u New York se nisu ni slegli, a Crnadak je sletio u Salzburg. Tu je učestvovao na 13. konferenciji evropskih regiona i gradova.

- Posebno je važno da Republika Srpska i Federacija BiH budu vidljive i poštovane u procesu evropskih integracija, sa posebnim naglaskom na uspješno funkcioniranje mehanizma koordinacije – dio je Crnadkovog inspirativnog obraćanja kojeg su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH odlučili podijeliti sa javnošću.

Posebne benefite će građani vidljivih i poštovanih bh. entiteta imati od Crnadkove trodnevne turneje po Brazilu. Tu su Crnadku, sudeći prema izvještajima, Brazilci predstavili njihova dostignuća u oblasti državne pomoći u poljoprivredi, a naš je ministar vanjskih poslova obećao da će entitetskim ministarstvima poljoprivrede prenijeti spremnost Brazilaca da nam pomognu razmjenom iskustava u toj oblasti. Važno je naglasiti da su Crnadak i ministar vanjskih poslova Brazila Aloysio Nunes Ferreira konstatirali da su odnosi BiH i Brazila dobri i prijateljski.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nismo saznali koliko je saznanje da gajimo dobre i prijateljske odnose sa Brazilom koštalo poreske obveznike u našoj zemlji.

U srijedu, 11. oktobra, Crnadak je posjetio Vatikan. Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova BiH sugerira da se naš ministar tu sastao i sa papom Franjom, ali osim fotografije rukovanja nismo obogaćeni saznanjem o sadržaju "sastanka". Međutim, saznali smo da je Crnadak upoznao nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera sa evropskim ambicijama BiH. Odnosi BiH i Vatikana su, pogađate, izuzetno dobri. Četvrtak, 12. oktobar, je Crnadak izdvojio za prisustvo Beogradskom sigurnosnom forumu.

Samo u 2016. godini je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na putne troškove putovanja u inostranstvu potrošilo 1.553.449 KM. Godinu dana ranije je potrošeno 92.000 KM manje. Usporedbe radi, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 2013. godine, kada je na njegovom čelu bio Zlatko Lagumdžija, na putovanja van zemlje potrošilo 250.000 KM manje nego što je potrošeno prošle godine. Na pitanja o svrsishodnosti putovanja na koja Crnadak troši novac građana BiH još niko nije ponudio smislen odgovor.