Odazvali su se diplomatski predstavnici Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Poljske, Grčke, Slovačke i Švedske. Kako nezvanično sazanjemo iz izvora bliskih Predsjedništvu BiH, samo su Poljsku i Slovačku predstavljali ambasadori, dok su ostale države poslale niže diplomatsko osoblje, što predstavlja uvredu za člana kolektivnog šefa države.

S druge strane, RTRS je objavio da sastanku prisustvuje 11 "predstavnika ambasadora zemalja" od 28 pozvanih. Pri tome nisu naveli koje su države zastupljene na sastanku. Istovremeno su naglasili kako ovo nije sastanak sa predstavnicima zemalja koji čine Kvintu (SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska i Njemačka).

VEZANI TEKST - Evo šta iz EU-a kažu o Dodikovih "sedam država koje podržavaju nezavisnost RS-a"

Do ovog sastanka došlo je nakon što je Dodik izjavio da sedam članica EU-a podržava nezavisnost RS-a. Iako je predstavnike zemalja EU-a pozvao član kolektivnog šefa države, sastanak se pretvorio u fijasko.

Države koje su se odazvale sastanku sada će morati objasniti da li su to one iz famoznih sedam koje podržavaju raspad BiH. Dodik je, nema sumnje, u ofanzivi u nastojanju da sve uvjeri kako je EU za podjelu BiH.