- Sve što Kreka proizvede u narednoj godini bit će plaćeno. Ako to bude i dva miliona tona, to će Elektroprivreda platiti. Ovo su činjenice. Rudnik Kreka je u ovoj godini, zaključno sa 17. oktobrom, proizveo 1.024.000 tona uglja što je 68,8 posto od planiranog. Trebali su isporučiti 1.488.771 tonu do 17. oktobra, a nedostaje im 464.451 tona. Kreka na godišnjem nivou ima plan proizvodnje koji iznosi 1,64 miliona tona. Taj manjak je 1. avgusta iznosio 300 hiljada tona i mi smo tada prepoznali problem - kaže Andelija.

VEZANI TEKST - EPBiH kupuje 620.000 tona uglja: Sindikat Kreke smatra da je to "ključ u bravu" za tuzlanski rudnik

On dodaje da je zbog toga, uz saglasnost Vlade Federacije BiH, nabavljeno 300 hiljada tona iz Rudnika Stanari.

- Mi iz Stanara dnevno dobijamo 3.600 tona, a iz Kreke prosječno 3.000. Stanari su jedan površinski kop, a Kreka ima dva površinska kopa i jednu jamu. Stanari imaju 420 zaposlenih, a Kreka dvije hiljade. Evo podatak za 17. oktobar, Kreka je isporučila 2.035 tona, a Stanari 3.600 - kaže Andelija.

Upravo zbog tih rezultata rada Kreke, pokrenuta je nabavka 620 hiljada tona uglja.

- Ne možemo dozvoliti da iduće godine iz Kreke bude 620 hiljada tona manje, a da mi ne poduzmemo mjere. Cijene energenata na svjetskom tržištu strašno rastu, između ostalog, i uglja. Zato smo se opredijelili da sada kupimo količine za narednu godinu. Naravno, ako Kreka ispuni svoj plan za narednu godinu i to ćemo kupiti, nema nikakvih problema - naglasio je Andelija.

On ističe da je 19. maja, kao generelni direktor EPBiH, potpisao sporazum sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika FBiH te da ova kompanija ispunjava sve svoje obaveze po tom sporazumu.

- Od potpisivanja sporazuma EPBiH je za 650 uposlenika, svih sedam rudnika u Koncernu, uplatila sve poreze i doprinose i poslala ih u penziju, a obaveza je bila da to uradimo za 420 ljudi. Uradili smo novu organizaciju, novu sistematizaciju, novi pravilnik o radu, donijeli pravilnik o radnom učinku, a Sindikat je do sada spriječio provedbu. Sve je trebalo krenuti u provedbu s mjesecom junom, ali nije, kad god krene, imamo prijetnju štrajkom - navodi Andelija.

On kaže da je Kreka trenutno na putu za stečaj, a za to je odgovoran sindikat, koji ne provodi ono što je potpisano sporazumom.

- Nabavka 620 hiljada tona uglja je pokušaj Elektroprivrede BiH da održi elektro-energetski sistem stabilnim, ukoliko Kreku odvedu u stečaj. Pozivamo ih da se što prije vrate obavezama koje stoje u sporazumu. Provedbom tih obaveza će se svi problemi u rudnicima riješiti - poručio je Andelija.