open-navfaktor-logo
search
"Viši interesi"
Direktor GRAS-a Avdo Vatrić: Izvinjavamo se građanima jer nemamo minibuse
Situacija u kojoj GRAS ostaje bez vozila, a građani bez prijevoza rezultat je dugogodišnjeg i planskog uništavanja GRAS-a zarad interesa privatnog prijevoznika, u ovom slučaju Centrotransa, istaknuto na press konferenciji
06.11.2018. u 12:19
get url
text

Nakon što je Centrotrans preuzeo 11 minibuskih linija u općini Stari Grad, iz KJKP GRAS su poručili da su godinama spriječavani da nabave nova vozila i građanima pruže adekvatan prijevoz, a u tome ih je žalbama u javnim nabavkama spriječavao Centrotrans jer su suvlasnici jedne firme koja se žalila na tender.

- Izvinjavamo se građanima što GRAS u ovom trenutku ne može ništa učiniti u redovnom odvijanju minibuskog saobraćaja jer nemamo minibusa - kazao je Avdo Vatrić, direktor GRAS-a, na press konferenciji.

Tvrde da je to rezultat dugogodišnjeg i planskog uništavanja GRAS-a zbog interesa privatnog prijevoznika, koji je preuzimanjem linija počinio krađu.

- Još prije tri godine osiguran je novac i raspisan tender za nabavku 20 minibusa, ali ni nakon šest objavljenih tendera do danas nije nabavljeno niti jedno vozilo. Tendere je poništavala Agencija za javne nabavke iako smo prilikom raspisivanja tendera koristili instrukcije i upute najboljih trenera za javne nabavke. Ministarstvo saobraćaja KS je prije dvije godine pokušalo više puta nabaviti vozila, ali ni oni u tome nisu uspjeli kao ni Općina Stari Grad jer su tenderi također poništeni – pojasnio je Vatrić.

Ističu da je sasvim očigledno da uzrok problema leži van GRAS-a i da su u pitanju neki viši interesi.

Situacija u kojoj GRAS ostaje bez vozila, a građani bez prijevoza rezultat je dugogodišnjeg i planskog uništavanja GRAS-a zarad interesa privatnog prijevoznika, u ovom slučaju Centrotransa. Problem je proizveden od različitih interesnih grupa u momentu kada su odlučili da na minibuske i autobuske linije GRAS-a uvedu privatnog prijevoznika, navode iz ovog javnog preduzeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.