Dirigent Turksoya Mehmandarov: BiH je zemlja bogate kulture

objavljeno: 31.07.2017. u 13:49

Rukovoditelj međunarodnog omladinskog kamernog orkestra Turksoy Mustafa Mehmandarov pod čijom je dirigentskom palicom održan niz koncerata u Sjedinjenim Američkim Državama, diljem Europe i Azije sa svjetskim klasicima i jedinstvenim muzičkim djelima iz 14 zemalja, članica TURKSOY-a po prvi put sa svojim orkestrom boravi u Bosni i Hercegovini.  

-Želim na najbolji način predstaviti svoj orkestar i svoju kulturu interpretirati na najbolji mogući način i podijeliti sa slušateljima u Bosni i Hercegovini - kazao je maestro Mehmandarov u razgovoru za Anadolu Agency (AA) prilikom posjete Mostaru od kuda je sinoć sa svojim orkestrom započeo turneju po Bosni i Hercegovini.

Iako je u Mostar došao prvi put, kako kaže, grad na Neretvi ga je odmah oduševio

-Da, prvi put sam u Mostaru i osjećam se jako lijepo. Mnogo mi se svidjela kultura u Mostaru jer je mnogo bliska kulturi u kojoj ja živim u Azerbejdžanu. Ljudi su topli i ljubazni što me mnogo raduje - kazao je Mehmandarov.

Iako je s ciljem promocije turske kulture sa svojim orkestrom putovao diljem svijeta kako ističe, teško mu je izdvojiti neko mjesto ili nastup jer je svako gostovanje za njega i njegov orkestar, koji ima misiju kroz muziku oplemeniti mjesta u koja dolazi, na svoj način značajno.

-Moram reći da mi se Mostar jako sviđa, ali da kažem da mi se sviđa više od ostalih ne bi bilo ispravno reći, jer svako mjesto za sebe je posebno i na svoj način ima ljepotu, kao što mi je lijep zaista Mostar. Ali jako sam sretan što sam ovdje i što predstavljam svoju grupu, odnosno orkestar i kulturu baš kroz muziku - ističe Mehmandarov.

Muzika je za njega kako naglašava, nešto uzvišeno što se ne može opisati nego samo živjeti.

-Muzika je izražavanje osjećaja koji se ne može riječima drugim ljudima prenijeti. Muzika priča na svoj način priču o životima, o ljubavi i stanjima koja se mogu opisati samo kroz muziku i nikako drugačije - pojasnio je Mehmandarov.

Inspiraciju, kako ističe, pronalazi u svim porama života, a suradnju ostvaruje diljem svijeta, te se nada da će uskoro ostvariti suradnju i s muzičarima iz Bosne i Hercegovine.

-S obzirom na to da prvi put nastupam u Bosni i Hercegovini nisam imao priliku da se vežem s nekim poznatim ličnostima iz Bosne i Hercegovine, ali me raduje činjenica da ću interpretirati svoja djela sa svojim orkestrom u Bosni i Hercegovini i da će to više povezati ljude, da ću na neki način u dogledno vrijeme ostvariti i suradnju sa bh. muzičarima - kaže Mehmandarov.

Izrazivši nadu da će nakon prvog dolaska u Bosnu i Hercegovinu sa svojim orkestrom uz nesvakidašnje izvedbe svjetskih klasika i jedinstvenih muzičkih djela iz 14 zemalja, članica Turksoya ostaviti trag koji će jamčiti ponovne dolaske, on je priznao u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da se u kratkom razdoblju zainteresirao za kulturu i muziku u BiH.

-Prije dolaska u Bosnu i Hercegovinu počeo sam se interesirati za muziku ovog podneblja. Počeo sam na internetu čitati o bosanskohercegovačkoj kulturi o bosanskohercegovačkim pjesmama, o muzici, o djelima. Moram priznati da prije nikad nisam imao mogućnosti da slušam tu muziku, a posebno sevdah, koji izaziva osjećaj ponovnog rođenja - zaključio je Mehmandarov.