open-navfaktor-logo
search
Nova Gradiška
Djelimično priznali: Ispitani roditelji teško povrijeđene djevojčice, majka prvookrivljena
Roditelje teško povrijeđene dvoipogodišnje djevojčice ispitali su u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu, a u 14 sati počinje ročište pred istražnim sudijom na kojem će se odlučivati o pritvoru.
03.04.2021. u 15:11
get url
text

Majku (24) su na ispitivanje doveli oko 11 sati. Na sebi je imala zaštitno covid-odijelo, a ruke su joj bile vezane plastičnom vezicom.

Nešto kasnije u Županijsko državno odvjetništvo doveden je njin 27-godišnji suprug i otac djeteta.

Majka je prvookrivljena

Tužiteljica Mirela Šmital rekla je da su iznosili obranu i da su djelimično priznali počinjena djela. Opširno su se branili i iznosili okolnosti. Šmital je najavila da će prema sudiji istrage ići s prijedlogom određivanja pritvora za oba roditelja.

Majka je prvookrivljena i tereti je se za 5 krivičnih djela (četiri zbog povrede prava djeteta i jedno teško povređivanje). Otac se tereti za četiri djela povrede prava djeteta, prenosi Index.

Otac je već bio prijavljivan za nasilje

Policija je roditelje teško povrijeđene djevojčice iz Nove Gradiške sinoć predala pritvorskom nadzorniku jer su, uz ostalo, utvrdili da je dijete zbog tjelesnog kažnjavanja zadobilo više povreda po glavi i tijelu.

- Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojima su potvrdili sumnju u počinjenje krivičnog djela povreda djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava tjelesnim kažnjavanjem, uslijed čega je dijete zadobilo više povreda po glavi i tijelu - saopćila je sinoć policija.

Otac je već bio prijavljivan za porodično nasilje prema majci i supruzi, a curica je do novembra prošle godine bila smještena u udomiteljskoj obitelji. Nakon povratka u biološku obitelj bili su pod nadzorom Centra za socijalni rad.

Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Zbog ovog nezapamćenog slučaja jutros je smijenjen Branko Medunić, šef Centra za socijalni rad Nova Gradiška.

Curica i dalje u kritičnom stanju

- Nažalost i dalje je vrlo kritično, na mehaničkoj je ventilaciji - kazao je jutros gostujući na N1 direktor dječije bolnice u Zagrebu, Goran Roić. Dodao je kako se i dalje poduzima sve da se spasi život djeteta.

Otkrio je kako je curica već pri dolasku iz Nove Gradiške u zagrebačku bolnicu bila na mehaničkoj ventilaciji i bez svijesti.

- Prvo nisu bile poznate okolnosti pod kojima su nastale povrede. No mi smo kasnije konstatirali puni opseg stanja. U prvom redu dominiraju problemi sa centralnim nervnim sistemom s oštećenjem moždanih struktura. Mi kao javna institucija odgovorni smo da upozorimo na svaku takvu situaciju. Nadležne službe će, nadam se, rasvijetliti sve okolnosti svih teških povreda - rekao je Roić.

Utvrđena cijela hronologija. Centar mjesecima znao za probleme i nije ništa poduzeo

Nadzornici Ministarstva, koji su svoj nalaz dovršili u jedan dan, utvrdili su hronologiju slučaja. Kako piše Jutarnji list, iz dokumentacije proizlazi da se majka djeteta nedugo nakon poroda, u septembru 2018., javila Centru za socijalni rad i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera. No nekoliko dana kasnije sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru.

U novembru iste godine napustila je vanbračnu zajednicu i otišla svojoj majci, a novorođenče je ostavila na skrb ocu, koji se pak obratio Centru ne mogavši se brinuti o djetetu. Centar je dijete smjestio u udomiteljsku porodicu, a s tim se saglasila i majka, koja nije izrazila spremnost da se brine o djetetu. Tokom sljedeće dvije godine dijete je bilo kod udomitelja, a roditelji su ga povremeno posjećivali. U tom razdoblju, tvrdili su, partnerski su im se odnosi poboljšali, vjenčali su se i dobili još dvoje djece. U Centru su izrazili želju da im se dijete vrati jer su poboljšali stambene i partnerske odnose.

Stručni tim Centra napravio je procjenu i zaključio da je povratak djeteta u biološku porodicu umjereno rizičan te da bi dijete trebalo vratiti, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć roditeljima. Prilagodba povratka djeteta u biološku porodicu provedena je postupno.

Nakon povratka voditeljica je u svojim redovnim obilascima ustanovila da je djevojčica bila uredna, očešljana, lijepo obučena i urednog razvoja. No, od početka ove godine roditelji su se počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, da sve slabije priča. To znači da je Centar mjesecima znao za probleme.

I sama je voditeljica primijetila probleme s curicom te u izvještaju u martu ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa. U utorak, dan prije nego što je djevojčica završila u Hitnoj s teškim povredama, majka je dovela dijete u Centar i tražila pomoć jer nije znala što činiti. Dijete je u Centru bilo povučeno, šutljivo te je u jednom trenutku i povratilo. Majka je navela da se to češće događa. Odmah je upućena pedijatru. Drugi dan, kad je voditeljica provjeravala u kojem je stanju dijete, malena je već bila na Hitnoj u besvjesnom stanju.

U nadzoru je, navodi Jutarnji, utvrđeno da je, s obzirom na to da je Centar uočio rizik u biološkoj porodici, za dijete bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj porodici. Tamo se dijete bilo dobro adaptiralo te je razvilo snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima, čemu u prilog ide činjenica da je pri povratku djeteta u obitelj uočena regresija u ponašanju i razvoju. Posebno je u Zaključku istaknuto da je voditeljica prilikom jednog posjeta zatekla da se puši gdje borave djeca, što ne ide u prilog odgovornom roditeljstvu. Također je osobito zabrinjavajućom činjenicom okarakterizirano uočavanje voditeljice mjere da je dijete jednom prilikom imalo ogrebotinu na licu i modrice.

Ono što je utvrđeno nadzorom je u potpunoj suprotnosti od onoga što je tvrdio šef Centra

Sve ove informacije koje su utvrđene u nadzoru u potpunoj su suprotnosti s onime što je govorio šef Centra Medunić koji je tvrdio da nije bilo nikakvih naznaka da bi se ovakvo šta moglo dogoditi te da je to bilo nemoguće predvidjeti.

Izrečene su i dvije mjere. U prvoj se Centru nalaže da u budućim situacijama kada se jedno dijete izdvaja iz porodične sredine, a to dijete ima braću koja ostaju s roditeljima u porodičnoj sredini, koja je prethodno utvrđena kao neadekvatna, razmotri opciju da se i ostala djeca obuhvate mjerom izuzimanja. Drugom mjerom se naređuje provođenje postupka utvrđivanja odgovornosti radnika i čelnika Centra za socijalni rad, koja je već sinoć provedena.

Inače, dok se policijskim istraživanjem i upravnim i stručnim nadzorom utvrđivalo što se sve zapravo događalo, sada već smijenjeni direktor Centra Branko Medunić se, otkad je slučaj dospio u javnost, u medijskim istupima silom trudio dokazati da se baš ništa nije moglo naslutiti, da se sve činilo u redu i da ih je ovo zateklo.

Foto: Ivica Galovic/Pixsell

Izjavio je da je "ovakve stvari bilo nemoguće predvidjeti", ali je izrekao i strašnu rečenicu koja glasi: "Dijete je bilo sklono autoagresiji, je li sebi to sama uradila, to će utvrditi ljekqari i policija", time zapravo insinuiravši da je 2.5-godišnja curica sama sebi smrskala glavu.

Kao jedan od glavnih razloga za to što je njegov Centar djevojčicu vratio roditeljima naveo je to što su se roditelji vjenčali te je poručio kako su dijete iz udomiteljske porodice vratili biološkim roditeljima jer je za dijete "najbolja prirodna, normalna porodica, ako je sve u redu".

Hranitelji u šoku: Donijeli s tri mjeseca, s pelenom i litrom kravljeg mlijeka

Kako navode hrvatski mediji, hraniteljska porodica, koja je morala da vrati djevojčicu roditeljima, u šoku je zbog svega što se desilo.

- Malena je anđeo od djeteta. Donijeli su nam je sa tri mjeseca, uz nju su nam dali jednu pelenu i litar kravljeg mleka. Rasla je u našoj porodici, imala je sve, tako da nije tražila nešto posebno. Molim vas da mojoj supruzi ne govorite o stanju malene, jer drugi dan bez prestanka plače - rekao je hranitelj (50) iz Slavonije, koji je sa svojom suprugom nepune dvije godine brinuo o djevojčici pre nego što je vraćena roditeljima.

Pošto je malena otišla od njih, samo jednom su se s njom vidjeli i to putem videopoziva.

- Razgovarali smo samo jednom i odmah sam primijetila da je tužna. Prekinuli smo razgovor da se ne rasplače, jer je htjela da krene ka nama. Kasnije smo u nekoliko navrata imali namjeru da odemo do nje i da je vidimo, ali njena majka bi uvijek pronašla izgovor da nas odvrati od toga. Govorila nam je da malena ima temperaturu ili tako nešto, a sad mi je jako žao što nismo otišli - zaplakala je žena prisjećajući se perioda nakon odlaska devojčice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.