Pozlilo joj na radnom mjestu: Radnica travničke tvornice preminula zbog promrzlina?

Objavljeno: 10.01.17 u 19:07 Autor: E. F.

Osamnaestogodišnja Amela Mahalbašić, radnica tvornice nekadašnje konfekcije "Borac" Travnik a danas preduzeća "Fortitudo", preminula je danas nakon što joj je pozlilo na radnom mjestu. Radnici ovoga preduzeća, navodno su tvrdili danas, da je Ameli pozlilo zbog posljedica koje su izazvane radom u nehumanim uvjetima uzrokovanim niskim temperaturama u ovom gradu. 

Iznenadna smrt djevojke FOTO: ILUSTRACIJA
Iznenadna smrt djevojke FOTO: ILUSTRACIJA

Navodno, zbog rada u hladnoći u samim prostorijama ovog preduzeća, još nekoliko radnika je potražilo pomoć u Hitnoj.

Iz MUP-a Srednjobosanskog kantona su nam potvrdili da se vrši provjera ima li elemenata krivičnog djela. 

- Nama ovaj slučaj nije prijavljen ali je ta informacija došla do nas. Policajci su provjeravali o čemu se radi i utvrđeno je da je djevojci pozlilo na radnom mjestu. Hitna je odmah došla po nju te je brzo prebačena u bolnicu ali je preminula - kazao je za Faktor Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK.

VEZANI TEKST - Direktor Fortituda za Faktor: Preminula djevojka je imala slabo srce, nema govora o promrzlinama

Ovo je, kažu radnici, natjeralo čelne ljude "Borca" da obustave rad i puste radnike kući.

Međutim, predsjednik Sindikata "Fortituda" Samir Hadžić večeras je u izjavi Faktoru negirao da je djevojka preminula usljed izuzetno niskih temperatura u prostorijama tvornice. Također, ustvrdio je i da nisu tačni navodi kako je više radnika tražilo ljekarsku pomoć. 

-Mislim da je u pitanju psihološki efekat nakon smrti mlade djevojke i zbog toga je direktor rekao radnicima da idu kući. Djevojka je prošle sedmice bila bolesna. Boljelo ju je grlo i pluća, a danas ju je zabolio stomak. Pozlilo joj je. Došli su ljekari iz Hitne pomoći, nažalost djevojka je preminula na putu do bolnice- rekao je Hadžić.