open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Do referenduma za opoziv Fikreta Abdića neće ići baš glatko
Općinsko vijeće Velike Kladuše u ponedjeljak je usvojilo inicijativu za opoziv načelnika Fikreta Abdića, ali prema svemu sudeći, preostala procedura do konačne smjene neće ići glatko.
29.10.2021. u 12:38
get url
text
Fikret Abdić
Fikret Abdić

Ukoliko sve bude išlo svojim tokom, odnosno bez ikakve žalbe na usvojenu inicijativu za opoziv Abdića s pozicije načelnika Općine Velika Kladuša, i ako većina građana na referendumu podrži opoziv, Velika Kladuša bi novog načelnika mogla dobiti sredinom marta iduće godine. No vjerovatnije je da će se ova procedura razvući.

Vijećnici koji su usvojili inicijativu za opoziv ističu da je sve urađeno po propisima, dok iz Abdićeve Laburističke stranke tvrde suprotno.

VEZANI TEKST - Općinsko vijeće Velike Kladuše izglasalo opoziv načelnika Fikreta Abdića

Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše, kazao je da očekuju da će se Abdić žaliti, ali i da oni i dalje imaju 15 ruku i većina su, te ostaju pri opozivu.

- Očekujemo da će se buniti i poslati na neke instance preispitivanje odluke, da li prema Ministarstvu pravde, Ustavnom sudu FBiH, poznavajući da je Abdić pravni manipulator. Ali to se jednom mora riješiti – dodao je Veladžić.

Pojasnio je da je rok tri dana da se načelnik očituje, a daljnja procedura je takva da Općinsko vijeće u roku od 30 dana donosi odluku o opozivu, s obzirom na to da je u ponedjeljak usvojen tek zaključak o prihvatanju inicijative za opoziv. Nakon odluke o pozivu se, u roku od 60 dana, organizira referendum, a ako većina građana bude za opoziv, slijede izbori za novog načelnika.

- Ako bude sve išlo svojim tokom, novog načelnika očekujemo da ćemo dobiti sredinom marta – rekao je Veladžić.

Međutim, Abdić osporava legalnost sjednice održane u ponedjeljak.

VEZANI TEKST - Laburisti preko dopredsjedavajuće Vijeća spriječili opoziv Fikreta Abdića s mjesta načelnika Velike Kladuše

A šta se desilo? Na sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak Emina Ćehić, vijećnica Laburističke stranke i zamjenica predsjedavajućeg, nije htjela u dnevni red uvrstiti pitanje opoziva. Stoga dnevni red bez ove tačke nije dobio većinu. Ćehić je prekinula sjednicu. Salu su potom napustili vijećnici Laburističke stranke, kao i uposlenici stručne službe Vijeća, ali je nova parlamentarna većina, koju čine SDA, NES, SDP, NS, dva nezavisna i jedan vijećnik DNZ-a BiH, nastavila s radom.

Nova većina je, između ostalog, izabrala Dinka Ljubijankića (DNZ) za predsjedavajućeg Općinskog vijeća, nakon što je početkom septembra preminuo Admil Mulalić. Izabrali su i novu zamjenicu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Biseniju Mušedinović (SDA), a potom usvojili inicijativu za opoziv načelnika Abdića.

Sjednica Općinskog vijeća Velike Kladuše

Sa sjednice Općinskog vijeća (FOTO: Općina Velika Kladuša)

Iz kabineta Fikreta Abdića je saopćeno da su vijećnici novoformirane većine "postupili u suprotnosti sa Statutom i Poslovnikom Općinskog vijeća", te da je sve "predstava za medije koja nema nikakvo pravno dejstvo". I Emina Ćehić je saopćila da nije bilo pravnog osnova za nastavak sjednice.

Veladžić pak odgovara da nisu oni ti koji su prekršili Statut i Poslovnik.

- Oni su prekršili Statut i Poslovnik. Na svakoj sjednici svaki vijećnik, klub, predsjedavajući, ima pravo predložiti izmjene i dopune dnevnog reda. I to se prvo da na glasanje. Ali Ćehić nije dala mogućnost da glasamo o izmjenama i dopunama dnevnog reda – rekao je Veladžić.

VEZANI TEKST - Interpol raspisao crvenu potjernicu za Fikretom Abdićem, traži se njegovo hapšenje

Pojasnio je i da po članu 15. Poslovnika sjednicu može sazvati predsjedavajući, zamjenik ili vijećnik kojeg odabere Općinsko vijeće.

Općinsko vijeće Velike Kladuše nije imalo predsjedavajućeg te je te poslove obavljala zamjenica.

- S obzirom da ona opstruira, ne želi inicijativu za opoziv dati na dnevni red i sazvati sjednicu, ostala nam ta treća opcija, vijećnik, i mi smo nastavili s radom. Ispoštovali smo sve moguće principe. Vijeće je to koje je konačni tumač svog Poslovnika, a mi imamo većinu u vijeću – zaključio je Veladžić.

Opoziv Abdića, koji je između ostalog osuđen za ratne zločine, zatražen je zbog njegovog nerada, višemjesečnog izostanka s posla, izbjegavanja saradnje s višim nivoima vlasti, nedostavljanja materijala Općinskom vijeću zbog čega je zaustavljen privredni i svaki drugi razvoj općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.