Subota, 21.05.2022.
h

Dobili sve potrebne saglasnosti: Privatni Medicinski fakultet "Kallos" u Tuzli počeo upis studenata

Privatni Medicinski fakultet "Kallos" u Tuzli počeo je upisivati studente za narednu akademsku godinu, potvrdio je Zlatan Muratović, ministar Obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

- Upis se odvija u skladu sa odlukom upravnog odbora Evropskog univerziteta "Kallos" i Vlade TK. U narednoj akademskoj godini studenti imaju mogućnost da na tom univerzitetu studiraju medicinu - rekao je ministar Muratović.

On je pojasnio da je nakon usvajanja elaborata o osnivanju Medicinskog fakulteta "Kallos" uslijedilo formiranje komisije eksperata koja je provjerila stanje na Univerzitetu "Kallos" i utvrdila da oni mogu izvoditi nastavu na svom Medicinskom fakultetu.

- Na osnovu nalaza komisije Ministarstvo obrazovanja je dalo saglasnost za početak rada - rekao je Muratović.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici razmatrala je Izvještaj o radu i poslovanju Univerziteta u Tuzli, ali ga nije usvojila.

- Razloga je više, a između ostalog, tu su i nevidentirane obaveze po osnovu ugovora s profesorima koji su obavili nastavu, a za to nisu plaćeni. Također, blokirana je obnova zgrade u Kampusu Univerziteta, što je zajednički projekat u koji je Vlada TK planirala uložiti 500.000 maraka, a Turska razvojna agencija (TIKA) 800.000 maraka - rekao je Zlatan Muratović.

Ministar je naglasio da je Senat Univerziteta uvažio prijedloge Vlade TK kada je u pitanju upisna politika za narednu akademsku godinu u kojoj će biti favorizirani tehnički fakulteti.

- U prvi ciklus studija planiran je upis 2.380 studenata, u drugi ciklus planiran je upis od 546 do maksimalno 1.295, dok je na doktorskom studiju planirano od 75 do maksimalno 159 studenata - rekao je Muratović.

On je dodao i da je Senat Univerziteta u Tuzli donio odluku o raspisivanju konkursa za rektora, a krajnji rok za okončanje cijele procedure je 17. septembar.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh