open-navfaktor-logo
search
Igokea na poštedi
Dobre vijesti iz Zenice: Upravni odbor KSBiH riješio krizu, igra se Prvenstvo BiH
Upravni odbor Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Zenici riješio je krizu u kojoj je bila klupska košarka u našoj zemlji.
19.10.2021. u 14:38
get url
text
get url
text

U prvenstvu će igrati Spars i Borac, dok je Igokea oslobođena regularnog dijela prvenstva, zbog nastupa u FIBA Ligi prvaka i ABA ligi. Sastanku nisu prisustvovala tri člana, Mirza Teletović, Nikica Petrović i Dana Muminović, no kvorum je zadovoljen i odluke se valjane.

VEZANI TEKST - Skandal u bh. košarci: Klubovi iz RS-a bojkotuju Prvenstvo BiH!

UO je potvrdio da je Široki prvak za prošlu sezonu, dok je Igokeu iz Laktaša, banjalučki Borac i sarajevske Sparse vratio u Prvenstvo BiH za sezonu 2021/2022, koje je počelo proteklog vikenda. Ovo je potvrdio je na press-konferenciji nakon održanog sastanka aktuelni predsjednik Saveza Boris Spasojević.

Istakao je kako su danas "uspjeli dogovoriti sve sporne tačke" sa prošle sjednice UOKSBiH održane u Sarajevu, kao i da će pomenuti klubovi biti kažnjeni sa po 3.000 KM. Pomenute su ekipe odbile učestvovati na prošlogodišnjem završnom turniru za prvaka BiH (F4) u Širokom Brijegu, pa je naslov prvaka pripao domaćinu - ekipi Širokog.

- Drago mi je što su kolege, svi mi zajedno, napravile konsenzus. Mislim da je košarka pobijedila. Da će klubovi biti zadovoljni i da će današnje odluke početi da se primjenjuju već od sutra. Odlučili smo da klubovi koji nisu zadovoljni sa prošlogodišnjim Final Fourom (F4), imaju pravo da se žale institucijama - Sudu ili nekoj drugoj instituciji, te da plate po 3.000 KM kazne. Ako Sud drugačije ne odluči. Znači, to je bilo sporno i to smo se jednoglasno dogovorili - istakao je Spasojević.

Dogovoreno je da će, napominje Spasojević, odigrani mečevi 1. kola Prvenstva BiH za košarkašice i košarkaše, biti registrirani postignutim rezultatima, dok će se neodigrani mečevi odigrati 26. i 27. oktobra. Borac i Spars, koji su vraćeni u takmičenje, žrijebani su kao par za 1. kolo.

- Narednog se vikenda igra "normalno" 2. kolo, tako da bi do 3. kola liga bila potpuno popunjena. Mi smo ove odluke donijeli u interesu košarke, da prvenstvo krene. To je bila želja svih klubova, tako da mislim da neće biti problema u nastavku takmičenja - smatra Spasojević.

Već ranije, istakao je, dogovoreno da se ove sezone igra Liga 13, ali i da će Igokea takmičenje početi tek u Ligi 6. Kao kompenzaciju KSBiH, zato što ne igra u prvom dijelu, klub iz Laktaša će "platiti iznos u visini tri kotizacije". Sudijski seminar, najavio je Spasojević, bit će održan pred počekat drugog dijela Prvenstva BiH.

- Uspjeli smo postići kompromis, mada je taj kompromis isti onaj, koji je usvojen, "na stolu" zadnja dva mjeseca. Znači, KS RS je "digao" blokadu, kojom je uvjetovao krajem prošle za početak ove godine. Prihavćeni su svi kompromisi koji su ponuđeni zadnja dva mjeseca, tako da, konačno, idemo dalje. Razum je, na kraju, prevladao. S tim što se ja moram zahvaliti prvenstveno predsjedniku KS RS-a Aleksandru Đurđeviću, koji je "povezao prekinute linije" i gdje smo, onda, stvarno u drugarskoj atmosferi našli kompromis - kazao je potpredsjednik KSBiH Dalibor Miloš.

Žao mu je, kaže, što je došlo do ove situacije, ali mu je i drago što su "akceptirali" utakmice 1. kola.

- Znači, Prvenstvo se nastavlja, a ekipe koje nisu igrale 1. kolo ne trebaju biti kažnjene, da će nadoknaditi to kolo sljedeće sedmice i da idemo dalje. Pameti nikada dosta - istakao je Miloš.

Domaćin današnjeg sastanka bio je predsjednik Regionalnog košarkaškog saveza Zenica Feđa Jovanović, koji je, kao i Aid Berbić iz Tuzle, izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom, od kojeg će koristi imati svi - klubovi, igrači, navijači... Berbić je napomenuo da će Komesar lige za ovu sezonu biti Božo Bošnjak.

VEZANI TEKST - Članovi KSRS nisu željeli zatražiti odgodu mečeva prvog kola, nastavljaju bojkot domaćeg prvenstva?

Zbog bojkota klubova i delegiranih službenih lica iz RS-a, proteklog su vikenda u Prvenstvu BiH za muškarce odigrane samo dvije utakmice, u kojima su košarkaši Posušja na svom terenu s 82:75 porazili sarajevsku Bosnu Royal, a Široki kao gost tuzlansku Slobodu sa 77:68.

Čeliku u Mrkonjić Gradu protiv Mladosti te Promu u Donjem Vakufu protiv trebinjskog Leotara, pobjede su bile dodijeljene službenim rezultatom 20:0, jer se ekipe Mladosti i Leotara u zakazanim terminima nisu pojavile na utakmicama. Nisu ni u Bijeljini igrali Radnik i Bratunac.

Kod košarkašica su u okviru 1. kola igrali samo Feniks i Orlovi, a Orlovi su kao gosti slavili s 81:54. Nisu odigrani mečevi: Jedinstvo - Konjic, Čelik - Leotar, RMU Banovići - Lavovi, te Brčanka - Play Off. Slobodna je bila ekipa Mladog Krajišnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.