open-navfaktor-logo
search
Ultimatum iz Srebrenice
Dodik: Ako CIK ne podnese ostavku, blokirat ćemo izbore 2022, Bošnjaci urušavaju međunacionalne odnose
Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik razgovarao je danas u Srebrenici sa načelnikom ove lokalne zajednice Mladenom Grujičićem.
18.02.2021. u 14:19
get url
text

Dodik je rekao da je razgovarano o pitanju lokalnog razvoja i izborima, istakavši da je poništavanje izbora u Srebrenici i Doboju politička odluka koja nema veze s pravom. Napomenuo je da se na dan izbora niko nije žalio u Srebrenici. Dodao je da oni, koji su to politički motivisali, nisu dobili sve što su tražili, zbog čega sada najavljuju bojkot ponovljenih izbora. 

- Izbori treba da potvrde normalizaciju života u Srebrenici, a bojkotom se to ne čini - rekao je on i pozvao sve građane da izađu na izbore u nedjelju jer time pokazuju demokratski kapacitet.

- Oni koji bojkotuju izbore, to je njihova politička odluka, ali samo da im kažem da će bitno urušiti međunacionalne odnose u Srebrenici koji su već bili postignuti. To će podvojiti još više ljude ovdje u općini - istakao je on. 

Kazao je da Bošnjaci u RS-u ne mogu da se požale na status koji imaju i odnose koji su građeni od Janje, do Srebrenice, Prijedora...

- Danas žive stabilno mirno, ne uznemirava ih niko. Prava vezana za jezik i ostale stvari, to je nešto što je u domenu historijskih i identitskih vrijendosti koje treba da raščistimo. Ne možemo da zovemo bosanski nešto ako nije obuhvatilo sve. Ne možete da imate predznak bosanski samo za jedan narod, a ako su unutra sva tri naroda, onda može predznak biti bosanski, a ukoliko samo jedan narod želi to samo za sebe da pribavi, onda predstavlja problem identiteta i ove BiH koja je trebala da bude zajednička. To ne ugrožava život, ali Bošnjaci i ovdje i bilo gdje imaju slobodu, sloboda je da izađete na izbore, a sloboda je i bojkotovati izbore. Najavljivali su da će doći svi lideri najvažnijih stranaka Bošnjaka, radovao sam se tome, pa da sjednemo pa da porazgovaramo. Ali to je uvijek njihova najava nešto veliko za Srebrenicu, pa se ne pojave. Dolaze zamjenici - kazao je Dodik.  

Kazao je kako je SNSD u kontinuitetu osporavao legitimitet CIK-a, ali da je pristajao na izbore jer u ovoj stranci nisu htjeli da se uruši kompletan sistem.

Dodik je rekao da bi Centralna izborna komisija BiH nakon ovih izbora trebalo da podnese ostavku.

- Ukoliko ostane ovakav CIK, sa ovakvim repovima koje vuče iza sebe, nelegitimnosti i nelegalnosti, veliko je pitanje kako će se održati izbori 2022. godine. Mi smo veoma ozbiljni u namjeri da ne dozvolimo izbore u općinama gdje SNSD je većina, imamo 45 načelnika, da na dan izbora ne dozvolimo uopće da ljudi glasaju. Nemojte nas na to tjerati. Nemojte sumnjati da to ne možemo da uradimo. Ovo smo prihvatili jer smatramo da treba provesti izbore, konstituisati lokalne organe vlasti i krenuti u razvoj. Ali tamo se radi o sprezi CIK-a i Suda BiH. Nema opravdanja što je CIK prolongirao izbore više od mjesec, ali šta da radimo kada živimo u takvoj zemlji - zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.