open-navfaktor-logo
search
Prijetnja
Dodik: Ako nam ospore pravo na izbore, ostaje nam da se organizujemo oko nezavisnosti RS-a
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je danas, povodom odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da će se ponovo brojati glasovi za predsjednika RS-a, da će zbog ovakve "nezakonite odluke" podnijeti krivične prijave protiv svakog člana CIK-a jer su "urušili pravo na fer postupak i onemogućili da se uloži bilo kakva žalba".
11.10.2022. u 12:07
get url
text

Podvukao je da je ovakva odluka CIK-a BiH bez zakonskog uporišta, jer nisu prvo utvrđeni preliminarni rezultati. Ocijenio je da je na sceni brutalan napad na RS. Podvukao je da su izbori bili legitimnni i legalni, što je ranije potvrdio OSCE i drugi međunarodni posmatrači, te ističe da je sve što se sada dešava manipulacija.

- Očigledna je sprega članova CIK-a sa predstavnicima opozicije - kazao je Dodik.

Posebno je kritikovao pojedine članove CIK-a BiH koji su ranije bili politički angažovani u SDS-u i PDP-u, a ali i predsjednika CIK-a BiH.

- Ovaj što je predsjednik je antisrbin i smatra da je RS genocidna i učinit će sve da nanese štetu RS-u - kazao je Dodik.

Navodi da postoje brojne manipulacije.

- Mainpuilacije su brojne. Kruže videosnimci o paljenju lisitća, što je podvala i manipulacija. Mislimo da je sve što je rečeno u posljednje vrijeme, netačno. Na 51 glasačkom mjestu ja nisam dobio nijedan glas, a moj protivkandidat je bila na 34 mjesta sa nula glasova. Oni su od toga napravili neko čudo. SNSD neće prihvatiti ponovljene izbore, što je urušavanje i protiv RS-a - podvukao je Dodik.

Govorio je i o tome da je "BiH propala država".

- Pozivam da se okupimo oko RS-a jer je ovo njihov način da naprave problematičnom RS, koja na tri ostala nivoa nema nijednog problema, nego samo špekulativni problem oko izbora za predsjednika RS-a. Nemamo povjerenje u CIK, ona je politički motivisana na urušavanje RS-a - rekao je Dodik.

Poručio je da je "ovo krajnja tačka u kojoj se bori za budućnost RS-a".

- Ako nam ospore pravo na izbore, onda nemamo nikakva prava, i ostaje nam da se organizujemo oko nezavisnosti RS-a - kazao je.

Tvrdi i da je BN televizija dala montiran snimak cijepanja listića, što se uzima kao element za donošenje odluke CIK-a, bez potvrde koje je glasačko mjesto i drugih detalja.

Tvrdi i da ima informacije o mogućnosti unošenju vreća i prekrajanju izborne volje, kako bi se ocijenilo da nešto u RS-u nije bilo uredu i kako bi se ušlo u proces novih izbora.

- Neće se provoditi novi izbori. Sve zakone su prekršili, oni nemaju pravo na ponovne izbore - dodao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.