Milorad Dodik je napomenuo kako je Njemačka zabranila banci KFC da realizuje kredit za vodovod u Bosanskoj Gradišci, kao mjeru da njega disciplinuju te da pokušava da zadrže fondove EU koji treba da dođu u RS za izgradnju puteva i auto-puta od Doboja do Modriče.

- Nema zvanične odluke da je zaustavljeno, ali ima zastoja. Usput od nas očekuju da naši ljudi glasaju za sve programe u FBiH. Mi smo jasno rekli da nema glasanja, zaustavljamo sve. Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu i donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, bez obzira na posljedice - naveo je Dodik.

Naglasio je da to nije samo zbog para, kako pokušavaju da nametnu, te podsjetio da je ambasador EU u Sarajevu Јohann Sattler nedavno rekao da RS neće dobiti 80 posto troškova iz evorpskih fondova za slanje spasilačkog tima u Tursku, jer nisu išli kao zajednički tim BiH, prenosi RTRS.

Dodik je ukazao da je RS na finansijskom nivou stabilna, ali da je vidljiva aktivnost da se situacija problematizuje.

On je rekao i da u Briselu, kada vide da dolaze Kinezi da ulažu bilo gdje u regionu, odmah aktivniji i spremniji.

Dodik je rekao da RS danas ima više vidljivih prijatelja, nego ikada, te da od kada postoji nikada nije imala veći broj zaposlenih, oko 270.000, dok je oko 80 posto pokrivenost uvoza izvozom.

On je ponovio da neki koji žive od apanaža na fakultetima u Sarajevu govore o RS-u u najgorem smislu, a neće da primijete da RS ima 50 KM veću prosječnu plaću nego FBiH, a da joj je zaduženost najniža u regionu.