Podsjećamo Vučić je u četvrtak u Beogradu razgovarao s Schmidtom, a Dodik je danas rekao da ostaje pri svojim stavovima kada je u pitanju novi visoki predstavnik.

- Predsjednik Vučić zna da ja mislim da Schmidt nije legitiman i u tom pogledu ja bih volio da nije došlo do tog sastanka - rekao je Dodik.

On je ponovno naglasio da spekulacije o njegovom sastanku sa Scmidtom nisu tačne.

- Schmidt je nelegalan, on nije visoki predstavnik i nema potrebe da se ja u tom njegovom svojstvu sastajem s njim i ne želim da mu dam legitimitet - zaključio je Dodik.

Milorad Dodik rekao je da je eventualni novi sudija stranac Albanac iz Albanije u Ustavnom sudu BiH produkt lobiranja muslimanske strane iz Sarajeva i da Republika Srpska nema razloga da vjeruje u njegovu objektivnost.

Dodik je rekao da je taj sudija Albanac izbor jednog muslimanskog sudije koji više nije u mandatu, ali koji je zajedno sa njim radio na nekoliko predmeta.

- Ono što mi znamo o tom novom eventualnom novom sudiji jeste da je on produkt lobiranja muslimanske strane iz Sarajeva - istakao je Dodik.

Dodik je naveo da on kao čovjek i političar ne može da kaže "mi ne vjerujemo Albancima" jer, kako je rekao, nisu svi ljudi isti.

Ali savršeno dobro znam da mi imamo neriješenih historijskih i drugih pitanja. Ako taj sudija Albanac pripada istoj strukturi vjeroispovijesti, onda će opet napasti Milorada Dodika da je šovinista. Ja to nisam, samo to govorim iz pragmatičnih razloga - rekao je Dodik.

On je dodao da su stranci sudije Ustavnog suda svi birani kako bi sa dva Bošnjaka donosili razne odluke koje su išle na štetu Republike Srpske, što pokazuju i odluke koje su donošene u posljednje vrijeme.

- Bila je jedna NJemica, sad dolazi Albanac. To je jedna sprega koja treba da sveže Republiku Srpsku do samog nestajanja njene subjektivnosti - rekao je Dodik.