open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Dodik: Čekamo dogovor u Federaciji, Šarović inicirao da se povuče Inzkov zakon, ja sam podržao
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka kolektivnog šefa države sa izaslanicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije ponovio svoje odranije poznate stavove.
29.10.2021. u 10:57
get url
text

- Tokom razgovora članova Predsjedništva i predstavnika međunarodne zajednice kazao sam kako mi čekamo dogovor u Federaciji BiH kada su u pitanju promjene Izbornog zakona, izbor članova Predsjedništva BiH i Dom naroda. Jedino što tražimo da se u Domu naroda biraju stvarni predstavnici, a ne da se to kamuflira. Da imamo trenutnu situaciju u Predsjedništvu BiH zbog kojeg se i dešavaju blokade. 

Rekao sam da je uvjet za normalizaciju odnosa povlačenje Inzkovog zakona (Zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i ratnih zločina, op. a.), to se mora povući. To je jedini uvjet koji može riješiti ovaj problem.

Čuo sam da je onaj Gabriel Escobar u američkom Kongresu (američki izaslanik za Balkan, op. a.) kazao kako je to bila moja inicijativa. Ne, inicijativu da se ne ulazi u odlučivanje u institucijama BiH dao je Mirko Šarović i opozicija, ja sam je podržao. Nije da se izvlačim, mora se istina govoriti  - kazao je Dodik.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.