open-navfaktor-logo
search
Po povratku iz Brisela
Dodik, Đokić i Stevandić: Nismo ništa potpisali, BiH treba dobiti kandidatski status, a muslimani, Komšić, Čović...
Po povratku iz Brisela, gdje su jučer prisustvali sastanku koji je organizirao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a na kojem su zajedno sa još devet bh. parlamentarnih stranaka podržali Sporazum na principima koji osiguravaju funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koja napreduje na putu u Evropsku uniju, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednici Socijalističke partije i Ujedinjene Srpske Petar Đokić i Nenad Stevandić održali su danas press konferenciju u Banjoj Luci.
13.06.2022. u 10:37
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović o briselskom Sporazumu: Važan iskorak na evropskom putu BiH

Dodik je kazao da je bilo mnogo misterije kako će sastanak biti održan i u kojem formatu.

- Dokument koji nam je predočen pisali su muslimani iz OHR-a. Nas trojica smo djelovali jedinstveno. Nešić je bio korektan, čak je i razgovarao s nama u kuloarima, što je bilo veoma važno. Što se tiče muslimanske strane, ne treba ništa da kažem osim da vidite njihovo oduševljenje time što su bili navodno jedinstveni. I opozicija i vlast, samo su postavljali što žešće uvjete RS-u – kazao je Dodik.

Pojasnio je da je cilj bio doći do dokumenta koji će biti razmatran krajem ovog mjeseca, gdje će se razmatrati ubrzan kandidatski status za neke države. 

- Zahvaljujem se predsjedniku Michelu i komesaru Borellu i njihovim saradnicima jer su imali strpljenja i bili uspješni moderatori tog sastanka. Sastanak je obiježila činjenica da nije prisustvovao Čović koji je doputovao u Briselu. Njemu nije odgovaralo, on ne želi da učestvuje gdje god je Željko Komšić kao drugi muslimanski član Predsjedništva BiH, i ja to razumijem. Prije zajedničkog sastanka imao je sastanak i sa Borellom i Michelom – naveo je Dodik dodajući:   

- Mi iz RS-a nismo bili jedinstveni. Borenović je došao da vodi predizbornu kampanju, ono što je učinio je potpuni fijasko. Muslimani iz Sarajeva podržavaju Borenovića kao razumnog i korektnog. On je pri kraju samog sastanka rekao da ne želi, i neću ga komentarisati. Pokazalo se da nije bio spreman na zajednički nastup RS-a. Sam dokument koji smo dobili na početku nije onaj koji smo dobili na kraju. Uspjeh je što smo napravili načelni politički dogovor šta će se događati nakon izbora. Razumijem da je to potrebno Borellu i Michelu da mogu da stave na ovom sastanku nad dnevni red i BiH kao zemlju koja treba da dobije kandidatski status. Na kraju sastanka ništa nije potpisano, prihvatili smo stavove koji su saopćeni.

VEZANI TEKST - Komšić zadovoljan sporazumom iz Brisela: Dodik se mučio pa prihvatio, hotelske želje neispunjene

Dodao je da su sve ispravke dokumenta koji im je ponuđen na početku sastanka vršene na zahtjev stranaka iz RS-a. Također, potcrtao je da je prihvaćeno da će RS tražiti da se održi rasprava i da BiH donese odluku o ukrajinskoj krizi.   

- Pozivam Evropsko vijeće da na bazi ovog dokumenta da status kandidata Bosni i Hercegovini. Evropljani su nam govorili da dobijanje kandidatskog statusa znači da nema OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH – zaključio je Dodik.

Nije propustio priliku da u svom stilu prokomentira neke od učesnika sastanka.

- Komšić je bio najnervozniji, najgori. Bježi od te priče konstituvnosti naroda, a to stoji u ovom dokumentu. RS je stabilniji dio BiH. Vlada RS-a ima svoj avion, oni idu komercijalnim letom. Ko čerga, tek se danas vraćaju, neki u Sarajevo, neki u Banju Luku – kazao je Dodik.  

I Đokić je istakao da "oni nisu ništa potpisali" te da su uspjeli skloniti "rusku agresiju na Ukrajinu" iz Sporazuma. Rekao je da su predlagali da se uputi apel svim stranama da zaustave rat, te da su govorili o prijateljskom odnosu sa Rusijom i ruskim narodom. 

Stevandić je rekao da su "oni izborili mnogo više nego što im je ponuđeno".  

- Skinuli smo imovinu iz dokumenta, ne postoji taj termin više. Ustavna definicija BiH je nesporan osnov za buduće pregovore. Jedini smo spominjali visokog predstavnika, nismo dobili ni jedno protivljenje. Definirali smo ga da nije dobio podršku EU-a. I gospodin Borell se izvinio Dodiku radi nejasne uloge, tumačenja visokog predstavnika - rekao je Stevandić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.