open-navfaktor-logo
search
Po potrebi
Dodik govorio da je Vijeće ministara pomoćni organ, a sada je Tegeltija iznad Džaferovića: Šta kažu propisi
Nijedan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine pojedinačno, pa ni predsjedavajući Šefik Džaferović, nije rangiran iznad predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
13.05.2022. u 11:18
get url
text

Ovo je izjavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider SNSD-a, protiveći se obraćanju Džaferovića na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 11. maja.

Džaferović se obratio i time je osujećen Dodikov plan da se u ime naše države Vijeću sigurnosti UN-a obrati njegov čovjek, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

- On kao predsjedavajući ima više ingerencija nego Džaferović – ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Ko je "stariji" i ko koga imenuje, propisao je i Ustav Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Propao Dodikov plan s Tegeltijom: Džaferović će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

- Predsjedništvo će imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Zastupničkog doma – piše u Ustavu.

- Predsjedništvo dostavlja Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ime predsjedavajućeg Vijeća ministara na potvrđivanje, u okviru propisanog roka i u slučajevima koji su utvrđeni Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine – piše i u Poslovniku o radu Predsjedništva BiH.

Navodi se i da Predsjedništvo nastoji konsenzusom donijeti odluku o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

- Ako se ne postigne konsenzus, dva člana Predsjedništva ipak mogu imenovati predsjedavajućeg – dio je Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

No kada mu je to trebalo, Dodik je u ranijim istupima više puta tvrdio da je "Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.