- Da na zajedničkom sastanku otvorimo sve te stvari i završimo u par sati i onda javnosti saopćimo predmet tog dogovora – rekao je Dodik.

Delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH sastale su se danas u Banjoj Luci, a nakon sastanka Dodik je istakao da su prije toga održani sastanci sa "predstavnicima bošnjačke političke elite".

Ponovio je da će Borjana Krišto biti podržana za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH i rekao da danas nije bilo licitiranja oko imena i podjele ministarstava.

- To nije politika, nego samo mehanizam za sprovođenje politika, važna su socijalna i ekonomska pitanja za različte nivoe vlasti, bez namjere da bilo ko kome šta nameće – istakao je.

Dodik je naveo da se dolazi u poziciju da se neuobičajno brzo formira vlast u BiH.

 - Za nas je važno da ne bude blokade za projekte u RS, posebno energetske. HDZ nikada nije imo problem u vezi toga, a stranke "Osmorke" su rekle da nemaju namjeru ponašati se neprincipijelno i zadržavati te projekte – kazao je Dodik.

Dodik je rekao i da iz javnog diskursa, koji najčešće dolazi iz Sarajeva, gdje "politička partija koja je do skoro bila u vlasti od Bošnjaka-muslimana", pokušava da se napravi jeres ako to neko drugi čini.

Dodik je kazao da su svojim ponašanjem posljednjih nekoliko godina, "oni sebe diskvalifikovali", a da se sada pokušava napraviti novi ambijent.

- Da BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom, da se poštuju princip jednakopravnosti i konstitutivnih naroda i građanskih elemenata, da se narodno predstavljanje ne dovodi u pitanje i da oko toga ne trošimo živce i energiju. Ostajemo u podršci konstituivnosti naroda u BiH, što je nezaobilazni element i od toga nećemo odustati – kazao je Dodik i dodao da to razumiju i partneri "Osmorke". 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je istakao da će u četvrtak biti završena priča oko stukture Vijeća ministara BiH i šta sve treba uraditi do Nove godine, te da će biti potpisan dokument kako bi se pažnja usmjerila ka vitalnim projektima.

- Nadam se da u ovoj godini imamo Vijeće ministara BiH. Drago mi je da se razumijemo. Probleme u dogovoranju ostavimo sa strane tako da nam ne odvlače pažnju – kazao je Čović.

Najavio je i da će u agencijama i institucijama na državnom nivou, gdje je direktorima istekao mandat, biti imenovani v.d., a da će se onda pokrenuti konkursi.

Čović je uvjeren da će se u ovoj sedmici postići dogovor i oko formiranja vlasti na nivou FBiH, te da će se sljedeće sedmice krenuti u procedure oko Doma naroda, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Dodik je, upitan oko izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome da bi trebalo javno obznaniti šta je sa njim dogovorila "Osmorka", odgovorio:

- Nema ništa skriveno sa "Osmorkom". Možda bi bilo interesantno da mi kažemo šta je sa nama dogovorio ranije – kazao je Dodik, ali nije želio precizirati na šta misli.

Čović se nadovezao da se ne želi baviti politizovanjem unutar bošnjačke političke scene.

- Potpisali smo sporazum i idemo dalje raditi. Drugi imaju pravo da se ljute – dodao je Čović.