- Razgovarali smo i o infrastrukturnim projektima, naše opredjeljenje je da ostanemo i opstanemo u svim projektima unatoč poskupljenjima. Razgovarali smo i o podršci Srbije RS-u, važno je da napreduje naš zajednički posao i da nastavimo da unapređujemo sve naše veze – izjavio je nakon sastanka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istaknuo kako Srbija i BiH nastavljaju razvijati trgovinske i ekonomske odnose.

- S BiH imamo sve veću trgovinsku razmjenu, oko 2,3 milijardi eura u ovih devet mjeseci, a mislim da se uskoro približavamo da budemo broj jedan partner BiH. BiH je za nas važan vanjskotrgovinski partner i cilj je da imamo dobre odnose – rekao je predsjednik Srbije.

Cvijanović je rekla da se na sastanku sa Vučićem i Dodikom razgovaralo o važnim temama, o razvoju bilateralnih odnosa i zajedničkim projekatima.

- Na ovim pozicijama na kojim smo izabrani na posljednjim izborima, očekuju nas veliki izazov i raditi ću da doprinesem dobrim bilateralnim odnosima i da se bolje razumijemo – kazala je Cvijanović.

Dodala je kako je vrijeme "da se počnu gledati benefiti određenih projekata i da se izađe iz svađalačkih odnosa".

Zahvalila je Srbiji na odluci da bude investitor u projektima i pozdravila ideju za sprovođenje zajedničkih aktivnosti.

Dodik se zahvalio Vučiću na podršci koju Srbija daje RS-u i što nakon izbora imaju prvi radni sastanak izvan BiH, upravo u Srbiji.

- Predsjednika sam upoznao da međunarodni faktor dodatno pritišće i Srbiju i RS kako bi nametnuli neka rješenja. Dogovorili smo se da će nakon formiranja Vlade RS-a biti održana zajednička sjednica s predstavnicima Vlade Srbije, a tamo ćemo imati operacionalizaciju svih dogovora koji su bili na današnjem dnevnom redu – poručio je Dodik.

On je izjavio kako je bitno je da se nastavi saradnja na projektima te kako "Srbija kao garant Daytona" stoji iza toga i ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH.

Na sastanku u Beogradu bilo je riječi i o situaciji na Kosovu, a Dodik je ustvrdio kako "Zapad naivno vjeruje da se pitanja mogu rješavati na odvojeni način".

- BiH je u pat poziciji, koja nije riješena zadnjim izborima i ko god to misli naivan je. Političko Sarajevo često radi blokade, a kao primjer za to su blokade investicija u aerodrom u Trebinju, plinovod za Banju Luku i tako dalje – rekao je Dodik.

Na sastanku je razgovarano i o "vrijednosnoj integraciji" RS-a i Srbije kroz razne projekte i programe, a Vučić je najavio ulaganje desetine miliona eura u memorijalni kompleks u Donjoj Gradini, posvećen stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu.