Dodik i Ministarstvo vanjskih poslova Izraela optužuje za zavjeru

Objavljeno: 21.04.17 u 20:03

I pored toga što je Ministarstvo vanjskih poslova Izraela zvanično potvrdilo da je Predstavništvo Republike Srpske u ovoj zemlji zatvoreno 31. decembra 2013. godine i da Ari Livne, koji se spominjao kao utjecajni izraelski diplomata, nema nikakve kontakte sa zvaničnim Izraelom, vlast Republike Srpske i dalje tvrdi da to Predstavništvo normalno funkcioniše. 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ističe da je sve zavjera pojedinaca, čak i iz izraelskog Ministarstva protiv Republike Srpske.

Pojedinci kleveću Republiku Srpsku i Ari Livnea, komentar je Dodika na priču o postojanju odnosno nepostojanju Predstavništva Srpske u Izraelu. U sve se uklopila i sujeta ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka, tvrdi predsjednik Republike Srpske. Dodik tvrdi i da Predstavništvo nema diplomatski status, jer RS nije država, a da je Ari Livne njegov prijatelj i čovjek koji nije izraelski diplomata, ali je mnogo učinio za Republiku Srpsku, prenosi BN televizija.

Tvrdi i da ni jedna revizija nikada nije našla ništa negativno u radu Predstavništva.

Da situacija bude još zanimljivija, Milorad Dodik najavljuje posjetu Izraelu, kada će navodno pokušati da razjasni situaciju u vezi sa Predstavništvom Republike Srpske.

VEZANI TEKST - Izrael: Predstavništvo RS-a u našoj državi ne postoji, Arie Livne nije naš diplomata

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova inače je nedvosmisleno potvrdilo da je Predstavništvo Republike Srpske preregistrovano prema podacima zvaničnog registra kompanija koje posluju u Izraelu, u privatnu kompaniju kojom rukovodi Ari Livne, a da Ministarstvo vanjskih poslova Izraela nije nikada sarađivalo sa novoformiranom kompanijom. Navode i da Ari Livne nikada nije pozvan ni na jedan sastanak sa zvaničnicima Izraela, tokom posjeta zvaničnika iz RS-a ovoj zemlji, čak ni kada su gosti iz Banje Luke na tome insistirali. U PDP-u tvrde da je nastup Milorada Dodika verbalni napad na Vladu Izraela.

PDP je još ranije poslao pitanja ministru finansija Republike Srpske o utrošenim sredstvima na rad Predstavništva u Izraelu. Pitali su i na koji račun se uplaćuju sredstva. Od ministra unutrašnjih poslova zatražili su istragu o slučaju Predstavništvo.