open-navfaktor-logo
search
Američka politika
Dodik i on su stari znanci od 1998: Escobar ga doveo na vlast, Escobar će ga ili urazumiti ili smijeniti?
Samo za neupućene i one koje su kratkog pamćenja, samohvala Milorada Dodika kako je u telefonskom razgovoru Gabrielu Escobaru rekao " j*** mi se za sankcije. To sam prošao već. Ako hoćeš sa mnom razgovarati, nemoj mi prijetiti", može izgledati i zvučati šokantno i skandalozno.
06.10.2021. u 21:52
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik se pohvalio svojim odgovorom Escobaru: J*** mi se za sankcije, to sam već prošao

Opuštenost lidera SNSD-a u komunikaciji sa zamjenikom pomoćnika sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja State Departmena je razumljiva i nije iznenađujuća jer su njih dvojica stari znanci, koji su odavno na "ti". I ne samo to. Očigledno je da Dodikova nervoza sve više raste, a da je imenovanje Escobara koji je tražio da razgovaraju samo prelilo ionako prepunu čašu političkih problema u kojima on odavno se davi. Naravno, lider SNSD-a se pohvalio da je psovao jednom Amerikancu, ali je očigledno prešutio šta je on njemu sve konkretno poručio, i najverovatnije ga i uvjetovao. 

Escobar ima bogato diplomatsko iskustvo na Zapadnom Balkanu, gdje je u turbulentonom periodu od 1998. do 2001. godine u četiri uzastopna mandata bio na službi u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Kada je 1998. godine Dodik preuzeo premijersku funkciju u Republici Srpskoj uz ogromnu pomoć i podršku međunarodne zajednice, na čelu Kancelarije OHR-a u Banjoj Luci bio je upravo ovaj karijerni diplomata, a nakon toga imenovan je za šefa Ureda Američke ambasade u Banjoj Luci.

Prije nešto više od dvije decenije, upravo je SAD presudno utjecao da Dodik zasjedne u premijersku fotelju.

Uz izdašnu pomoć tadašnje američke administracije koju je u Banjoj Luci predstavljao Escobar, ratna zločinka i tadašnja predsjednica RS-a Biljana Plavšić je u udaru 1997. uz pomoć transportera SFOR-a srušila vlast SDS-a te sjedište RS-a s Pala prebacila u Banju Luku gdje su reformističke snage bile jače.

U to vrijeme miljenik Zapada, lider SNSD-a na burnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, u noći između 17. i 18. januara 1998. godine izabran je za premijera. Te godine u NSRS-u njegova je stranka imala samo dva zastupnika – on i Nenad Baštinac, ali to nije bilo nikakva prepreka da SAD na mišiće preko Plavšić izlobira 42 zastupničke ruke.  

Godinu poslije, Dodik je izjavio da je došlo vrijeme da Slobodan Milošević odgovara za pogrešnu politiku koju je provodio deset godina, a koja je dovela Srbe u katastrofalnu situaciju.

- Nije tačno da su međunarodna zajednica i svijet protiv Srba, ali Srbi su morali da shvate preko svojih predstavnika kuda svijet ide i da se priključe tim tokovima, a ne da se suprotstavljaju - govorio je tada Dodik.

Nekadašnji američki miljenik, kojeg je tadašnja državna sekretarka SAD-a Madeleine Albright nazvala "daškom svježeg vjetra na Balkanu", dospio je na američku crnu listu, a sada na svakom mogućem koraku koristi priliku da "ispljuje" i SAD i EU, uz poruke da je svijet protiv Srba.

S obzirom na to da je Dejtonski sporazum "američko čedo", SAD bez obzira na to ko bio na poziciji predsjednika, neće dopustiti niti jednom političaru u BiH da ga ruši. Otuda i nije izenađenje što je baš Escobar koji je dovedo Dodika na vlast, imenovan za Bidenovog glavnog igrača na Balkanu. Onaj ko ga je doveo na vlast prije više od dvije decenije mogao bi ga ili urazumiti ili kumovati da i odleti sa vlasti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.