VEZANI TEKST - Komšić odgovara kako zaustaviti Dodika: Postoje varijante, ali o tome se ne govori ovako javno

- Nastavio sam sa svojim odnosom u Predsjedništvu BiH. Narodna skupština RS-a će se odrediti o tačkama dnevnog reda Predsjedništva BiH jer je tako po Ustavu. Na sjednici smo razmatrali tačke o izvještajima koji kasne mjesecima.

Iznenada se pojavila tačka o ugovoru Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH (IZBiH). Godinama se čeka na to. Nakon skoro petnaestak godina Željko Komšić i Šefik Džaferović su stavili na sto to pitanje. Oni hoće da je islam domicilna religija u BiH. Tražili su da se usvoji u Predsjedništvu BiH i da ne ide u Parlament BiH.

Predviđeno je da privatni i javni sektor dozvoljava da muslimani napuste svojen radno mjesto. To je nemoguće u industriji, kako prekinuti proizvodnju. Moj je stav da svi vjernici imaju isti tretman. Protiv sam da se to stavlja na dnevni red - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - Džaferović: Ima jedna znakovita novina u ponašanju Dodika

Naglasio je da prijedlog ugovora sa IZBiH vrvi od diskriminacija.

- Prema tome islam je domicilna religija, a da su katolici i pravoslavci stranci. To nije tako. To je podvala. Komšić i Džaferović su na kraju povukli tu tačku dnevnog reda. I kada bi se preglasavanjem u Predsjedništvu BiH usvojio ugovor sa IZBiH, on se ne bi primjenjivao u RS-u - istakao je Dodik.

Govorio je i Ustavnom sudu BiH, prijenosu nadležnosti, šumama i poljoprivrednom zemljištu u RS-u

- Nisam Alija Izetbegović da žrtvujem mir. Jedino mogu sebe žrtvovati. Ne može Ustavni sud koji čine stranci i muslimani odlučivati o šumama i poljoprivrednom zemljištu u RS-u. To je vlasništvo RS-a. Stalno slušamo da će nešto Amerika uraditi. Ako SAD-a nešto uradi na zahtjev muslimana, to će biti derogiranje prava Srbima i Hrvatima. Raniji visoki predstavnici ponašali su se u BiH kao kriminalci - podvukao je Dodik.