open-navfaktor-logo
search
Oglasio se na Twitteru
Dodik: Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro, u Mostar nisam došao...
U Mostaru je danas svečano otvoren Sajam privrede Mostar na kojem se očekivao dolazak predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika. On se nije pojavio, a na Twitteru je pojasnio i zašto. 
02.05.2023. u 18:20
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković iz Mostara: Ne znam zašto danas nema Dodika, bilo bi dobro da je tu

Dodik je napisao da "Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i lični integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović".

- I to ništa nije sporno. Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Christianom Schmidtom, onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana.
Sve drugo je izvan tog - uspješna usaglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Vijeću Evrope o Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsjedništvom BiH. To nije dogovor, već kršenje dogovora.

Priča o gasovodu iz Srbije traje već 15 godina i znamo da nivo BiH treba da da formalnu saglasnost za dodirnu tačku. Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije tačno u pogledu voluntarizma. Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas.

VEZANI TEKST - Zanimljiv raspored sjedenja na VIP ručku: Za glavnim stolom Schmidt, Dodik, Čović, Brnabić, Plenković i Krišto

Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima "Trojke" rečeno je da razvojni projekti neće biti zaustavljani. A jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Vijeća ministara je upravo tačka dnevnog reda o gasovodu. Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti.

Sada ide njihova priča o "Južnoj konekciji", to je samo novo uvjetovanje. Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te "Južne konekcije" na dnevni red sjednice Vijeća ministra. Što se tiče zakona o vanjskim poslovima, BiH ga nikad nije imala i o tome treba da se dogovara. Konaković spominje i Zakon o VSTV-u, koji je problematičan i on predstavalja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta. Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta?

Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjet ćemo - poručio je Dodik. 

Ono što je Dodik napisao ipak je posve drugačije od Konakovićevih današnjih izjava u Mostaru. 

Konaković je kazao da je "sretan što danas mogu pokazati novo lice bosanskohercegovačke politike, lice kompromisa, projekata, povećanja plaća, brige o ljudima i radnicima, a ne onih tema koje umaraju ljude koji iz BiH bježe".

- Ne znam zašto danas ovdje nema Milorada Dodika, bilo bi dobro da je tu. Mi smo tu da se dogovaramo. Republika Srpska je entitet u BiH i jednako nam je važan kao i Federacija. Ne dozvoljavamo da neko svojata niti da neko drugi blokira stvari u RS-u i žao mi je da nije tu da o tome konkretno razgovaramo – naglasio je on.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da Vijeće ministara neće funkcionirati ukoliko na dnevnom redu ne bude "Istočna interkonekacija", Konaković je rekao da će biti 'Istočna', ali isto tako i 'Južna interkonekcija', i Zakon o VSTV-u i Zakon o vanjskim poslovima.

- Ništa mi ne uvjetujemo, ali zašto srpski predstavnici ne bi podržali ove dokumente. Ako to bude ucjena s njihove strane, onda to nije dogovor – zaključio je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.