- Uprkos svim pritiscima zapadnih partnera da spriječe ovu nabavku, mi smo to ipak sproveli - rekao je Dodik.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u januaru je objavilo izbor dobavljača helikoptera za oko 21 milion eura, a kao jedini ponuđač navedena je kompanija Ruski helikopteri. Riječ je o tri Ansat laka helikoptera.

Dostava lakih helikoptera iz ruskog grada Kazanja očekuje se u septembru ove godine, te u maju 2021. i januaru 2022. godine, piše ruska agencija.

Helikopterski servis Republike Srpske trenutno ima tri helikoptera CA-341(342) Aerospatiale Gazelle i jedan Bell 206 JetRanger. Ovaj servis pruža medicinsku evakuaciju i transport u entitetu RS, pomaže operacijama Ministarstva unutrašnjih poslova i obučava pilote.

MUP je međunarodni tender za kupovinu tri helikoptera u vrijednosti od 42 miliona maraka bez PDV-a, raspisao 26. jula prošle godine.

Ponudu na tender za nabavku tri helikoptera dostavio je samo jedan ponuđač i to Helikopteri Rusije Moskva, koji je na propisan način i u zakonskom roku dostavio ponudu čija je vrijednost 41.654.346 KM, što je ispod tražene vrijednosti, naveli su krajem prošle godine iz MUP-a RS.

Tenderom je traženo da helikopteri budu novi, neupotrebljivani, srednje klase, sa pripadajućom opremom, rezervnim dijelovima i odgovarajućim alatom.