- Postoji mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije (CIK) i RS neće izaći na izbore. Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju i spremni smo da u tome učestvujemo - kazao je Dodik za RTRS.

Dodao je da će možda opozicija iz RS-a pristati da učestvuje na takvim izborima.

- Mi ne bismo učestvovali na takvim izborima i mi možemo da ovdje onemogućimo da se izbori provedu. Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove, kao što su škole, domovi kulture i ostalo na raspolaganje ili da naše općine ne formiraju mjesne izborne komisije i da nema izbora. Ima tu mehanizama. Neka se ne zanose da će neko pratiti ono što oni govore. Mi tražimo da se riješi pitanje Predsjedništva, ali isto tako da se uspostave nova rješenja. Ne može biti rješenje glasanje u vrećama, to mora drugačije da se riješi - istakao je Dodik.

On je, između ostalog, kazao da je RS završio svoju definiciju mogućeg rješenja kada je riječ o pregovorima o reformi Izbornog zakona BiH.

- Mora ostati nacionalni prefiks i mislim da Hrvati predlažu dobro rješenje, a u našoj izvedbi to bi značilo da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH i ostalog predstavnika Republike Srpske - rekao je Dodik.

Naglasio je da se pokušava neuspjeh separatnih pregovora između Bošnjaka i Hrvata u vezi sa reformom Izbornog zakona BiH staviti kao opći neuspjeh svih.

Kazao je da to nije istina i da RS ne želi taj neuspjeh prihvatiti jer to nisu razgovori svih konstitutivnih naroda.

- Mi smo definisali naš stav kada vi dogovorite kako ćete birati člana Predsjedništva BiH iz FBiH, mi ćemo prihvatiti i doći da glasamo za takvo rješenje, ali nemojte da dirate u naše rješenje koje je definitivno i neće se promijeniti - rekao je Dodik za RTRS.

On je, između ostalog, kazao da Bošnjaci ne žele da se o tome dogovore sa Hrvatima koji su dali nekoliko prijedloga.

- Za Bošnjake je najvažnije da oni biraju Hrvata u liku Željka Komšića ili nekoga drugoga i najviše bi voljeli kada bi još mogli da biraju i Srbina u liku Mirka Pejanovića i da on njima služi kao ikebana za njihove odluke koje su u suštini protiv srpskog i hrvatskog naroda - naveo je Dodik.