Zbog požara u Neumu jučer su općinske nadležne vlasti zatražile angažman helikoptera OSBiH. Po proceduri, zahtjev je otišao do Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), odatle do Ministarstva sigurnosti BiH, a potom do Ministarstva odbrane BiH i konačno Predsjedništva BiH.

VEZANI TEKST - Požar u Neumu pod kontrolom: Patrole obilaze, nema vatre

No, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije htio odobriti angažman helikoptera, što nam je potvrđeno u Predsjedništvu BiH.

Sreća je bila da su vatrogasci uspjeli staviti požar u Neumu pod kontrolu pa je zahtjev za pomoć Oružanih snaga opozvan. Ali šta bi bilo da požar nije ugašen, da su bili dovedeni u pitanje životi ljudi, i šta ako sutra izbije veliki požar ili se desi neka druga nesreća pa zatreba pomoć Oružanih snaga?

Dodik je odbio dati saglasnost za angažman helikoptera OSBiH mada je rečeno da požar prijeti kućama. Vrlo je moguće da se ponašao u skladu sa politikom da stranke iz RS-a bojkotuju rad institucija BiH jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Ni helikopter ni bilo koji drugi resursi Oružanih snaga BiH ne mogu biti angažovani dok to ne odobre sva tri člana Predsjedništva BiH, a pomoć Oružanih snaga svake je godine bila tražena.

- U skladu sa članom 12. Zakona o odbrani BiH, u kojem se govori o nadležnostima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoji da "Predsjedništvo, djelujući prema konsenzusu, ima vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama", "ovlasti ministra odbrane Bosne i Hercegovine da naredi upotrebu i razmještaj Oružanih snaga" i "angažira vojne snage za pomoć civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe i nesreće". Dakle, Predsjedništvo BiH "konsenzualno" donosi sve odluke koje se tiču angažmana ljudstva i resursa OSBiH – odgovorili su iz Ministarstva odbrane BiH.

VEZANI TEKST - Na sastanku lidera stranaka iz RS-a doneseno pet zaključaka: Neće učestvovati u radu državnih institucija

Vojska je dosad pružala pomoć ne samo kod gašenja požara nego i kod drugih prirodnih nepogoda poput poplava.

Kako nam je pojašnjeno iz Federalne uprave civilne zaštite, prvi odgovor na požar ili drugu nepogodu je na nivou općina i kantona. Ako općina ne može odgovoriti zadatku, traži se pomoć drugih općina i kantona, zatim FUCZ-a i na kraju Oružanih snaga BiH kada se iscrpe svi drugi resursi koji su na raspolaganju. Dakle, angažman OSBiH traži se kada ništa drugo ne može pomoći ili kada se želi brže reagovati i spriječiti gubitak života i imovine.

U Ministarstvu sigurnosti BiH su kazali da se rijetko kada desilo da helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne poleti nakon zahtjeva civilnih organa za pomoć u gašenju požara, ali da ne znaju iz kojih razloga se desilo i tih nekoliko slučajeva, odnosno da li je u pitanju uskraćivanje saglasnosti nekog od članova Predsjedništva, procjena da nije prioritet ili opoziv zahtjeva.