- Situacija se može riješiti odlukama institucija na nivou BiH, parlamenta, Vijeće ministara, Predsjedništva, dogovorom koji treba postići. U svakom slučaju, riješiti tako što će se to odbaciti kroz zakonodavne institucije BiH onako kao je predviđeno Ustavom BiH - rekao je Dodik.

On je istakao da se neće moći ništa dešavati i da će Republika Srpska odbiti dalje učešće u radu institucija BiH, dok se to pitanje ne riješi.

- I to je taj politički odgovor koji ćemo dati. Izlaz je u tome da se dogovorimo, a ako nema dogovora, bit će blokada - rekao je Dodik za TV Tanjug.

Ali, dodao je on, "Bošnjaci muslimani žele da ta odluka ostane, jer su to izlobirali, dok je Inzko sve vrijeme sjedio u Sarajevu, nije mrdao od njih, sa njima je bio na sećijama, pio njihove kafe i rezultat toga je ovo".

Dodik je naglasio da politička sredstva znače da će biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske da se odbaci bilo kakvo nametnuto rješenje, kao i sva prethodna nametnuta rješenja kojih je bilo u značajnom broju, kao i da se definiše pristup odlučivanja na nivou BiH.

- Naš pristup odlučivanja na novi nivou BiH će ići za tim da u svim institucijama na nivou BiH ne bi trebali da dolazimo, odnosno da dajemo našu saglasnost za bilo koju odluku dok se ovo pitanje ne razriješi na način da to bude dogovor između konstitutivnih naroda - rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da srpski političari moraju da prihvate realnost, Dodik je rekao da tu njegovu realnost nikada ne mogu prihvatiti, jer nije tačna.

- Oni su počinili zločine u prošlom ratu, u kojem je ubijeno više od 30.000 Srba, za njih nema presuda. Mi smo potpuno uvjereni da je sva međunarodna pravda koja je kreirana nakon građanskog rata u BiH bila da dodatno osudi Srbe i da ih kvalifikuje na način kako je i sam Inzko pokušao da uradi - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da u BiH postoji nekoliko koncepata kako treba da bude uređena, a da je "muslimanski da to bude unitarna zemlja, da se ukinu konstitutivni narodi, da bude jedan čovjek – jedan glas, da nema entiteta, da nema Republike Srpske".

- Čak je SDA donijela deklaraciju o tome, ali da niko iz međunarodne zajednice ništa nije progovorio i rekao da je to antidejtonski akt. A mi čim nešto progovorimo za medije, onda se počne da kvalifikuje kao antidejtonsko ili na neki drugi način - rekao je Dodik.