U zaključcima koje je na posebnoj maratonkoj sjednici 12. novembra sa 53 glasa "za" usvojila Narodna skupština RS-a, uporno se negira kontinuitet postojanja države Bosne i Hercegovine, kao i ustavna odredbu po kojoj se BiH "sastoji", a nije "sastavljena" od dva entiteta. Također, otvoreno se najavljuje i referendum o otcjepljenju entiteta Republika Srpska.

Prvi zaključak glasi:

- Narodna skupština Republike Srpske usvaja Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske.

Upravo u ovom zaključku je skriven naziv dokumenta koji se od 2012. godine nalazi na stranici predsjednika RS-a, pod nazivom "Dejtonska struktura Bosne i Hercegovine i pravni položaj Republike Srpske".

Samo nekoliko rečenica u ovom dokumentu pisanom na 42 strane, dovoljno je da se vidi sa koliko su se žara njegovi autori potrudili da istaknu "kontinuitet postojanja RS-a" i negiraju hiljadugodišnju historiju države Bosne i Hercegovine. Za njih je, baš kao i za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, država Bosna i Hercegovina nastala tek potpisivanjem Dejtona i saglasnošću entiteta.

I zaključak da "Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji nisu u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini. Narodna skupština Republike Srpske će nastaviti da djeluje u skladu sa osnovnim ustavnim načelom prema kojem je Bosna i Hercegovina nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH. Stavovi i aktivnosti koji nisu u skladu sa ovim osnovnim ustavnim načelom dovode do narušavanja ustavno-pravnog ustrojstva Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, te ugrožavaju mir i stabilnost", također se može pronaći u ovom dokumentu koji je nastao prije sedam godina.

Podsjećamo autore ovog dokumenta, kao i NSRS i Dodika koji su usvojili zaključke na dva člana Ustava BiH, i to:

1. Kontinuitet

-Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje država članica Ujedinjenih nacija i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih nacija, kao i u drugim međunarodnim organizacijama.

I član 3. Sastav koji glasi "Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske."

Zaključak da "svaki udar na konstitutivne narode i ravnopravne entitete Narodna skupština Republike Srpske smatra udarom na sam Dejtonski sporazum i ustavno-pravnu strukturu složene državne zajednice BiH, te da će Narodna skupština Republike Srpske reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog sporazuma", također se nalazi u dokumentu "Dejtonska struktura Bosne i Hercegovine i pravni položaj Republike Srpske".

Najava referenduma o otcjepljenju entiteta Republika Srpska sadržana je u zaključku 4, a ponovljena je i neistina da je BiH, država sa hiljadugodišnjom historijom, prema njihovom tumačenju, nastala saglasnošću entiteta u Daytonu.

-Ističemo da je Bosna i Hercegovina nastala saglasnošću Republike Srpske i Federacije BiH i da samo saglasnošću oba entiteta može i postojati, zbog toga je bilo kakva težnja za izmjenom složene dejtonske strukture apsolutno nedopustiva i može dovesti do neželjenih posljedica.

U zaključku 5. se navodi:

- Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od strana potpisnica i svjedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je suprotna njegovim odredbama i principima, te da omoguće pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma.

Još jednom, podsjećamo, Srbija i Hrvatska su samo potpisnice, odnosno učesnice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a garanti tog sporazuma velike sile koje se nalaze u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira. Uloga zemalja potpisnica, Srbije i Hrvatske, jeste da svojim odnosom prema BiH doprinose njenoj stabilnosti.

-Kad bi Hrvatska i Srbija bile garanti mira, onda bi one i provodile međunarodnu politiku u BiH, a nju provodi visoki predstavnik, u saradnji sa stvarnim garantima sporazuma, koji čine Vijeće za provođenje mira. A članice Upravog odbora Vijeća za provođenje mira su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, te Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske saradnje (OIC), koju predstavlja Turska - pojasnio je u jednom od intervjua politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero.

VEZANI TEKSTOpozicija protiv: Dodikovi zastupnici usvojili 20 zaključaka, evo i sadržaja