Na press konferenciji novinari su ga pitali "da li će Republika Srpska reagirati na izjave zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića koji je nazvao i Srbe i Hrvate genocidašima, a RS ima zakon kojim je to kažnjivo". 

- A šta da radimo protiv takvih? To je dokaz koliko je bilo zlonamjerno kada je Inzko nametnuo zakon, a nije obratio pažnju na takve mogućnosti. Imate sud u Hagu koji je presudio i kvalifikovao neka djela. To koristi Mehmedović da sada nas na bazi pojedinačnih presuda karakteriše genocidašima, genocidnom tvorevinom i to je ostavljeno slobodnim. Ako se on pojavi na teritoriji Republike Srpske i naši organi saznaju da je tu, bit će uhapšen - poručio je Dodik. 

Mehmedović je jučer na društvenim mrežama komentirajući izvještaj šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera o dogovoru komesara EU-a Olivera Varhelyija i Dodika o održavanju sjednice NSRS-a na kojoj su usvojeni zaključci o prijenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, zatražio istragu protiv EU zvaničnika.

- Samo sa USA i UK voditi pregovore. Ne pregovarati sa EU. EU nas je na isti način prodala 1992. i isporučila genocidašima i UZP-u - naveo je SDA-ov zastupnik u Parlamentu BiH.