open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Dodik predložio Vučiću da se zajedno razgovara o statusu RS-a i Kosova
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da mu je predložio da se u nastavku razgovora o statusu Kosova to pitanje posmatra zajedno sa statusom RS-a.
23.07.2020. u 13:33
get url
text

- Živimo RS kao državu i RS ima svoje ambicije, strahove. Veoma smo zainteresovani za razgovore o statusu Kosova. Vjerujemo da je za Srbiju to državno pitanje broj jedan, ali da bi u nacionalnom smislu to trebalo da bude RS. Na tom pitanju može da se poveže priča. Na priči o Kosovu smo svi vaspitani. Veoma smo zainteresovani kako će se to pitanje rješavati. Kosovo ne može da bude međunarodno priznata država. Ako idemo sa pozicije ovih koji to prihvataju, i RS bi trebalo da ima pravo na isti tretman jer ima gotovo identične nacionalne i historijske okolnosti - rekao je Dodik.

Istakao je da su danas Vučiću prenijeli da treba jasno istaknuti zahtjev da je nemoguće razgovarati o odvajanju Kosova ili posebnom statusu, a da se ne razgovara i o statusu RS-a. Rekao je i da će RS "jasno napisati stav o tome".

- Vidjeli smo da je Vučić ozbljno shvatio to pitanje, ali nije ništa odgovorio. Pokušat ćemo ga ubijediti da je važno da se to jedinstveno posmatra  - rekao je Dodik i najavio i da će se možda u narednom periodu ići ka NSRS-u u vezi s tim pitanjem.

- Ovo nije protiv Dejtonskog sporazuma. Želimo izvorni Dejton. Vidimo našu budućnost kroz najbolje odnose sa Srbijom. Od BiH posljednjih 20 godina RS nije ništa dobio - rekao je Dodik.

Dodao je da su političari zaduženi da predstavljaju interese naroda, a da se on uvijek susreće sa tim pitanjima od građana.

- Nemamo pravo da šutimo o tome. Ovaj narod ovdje je pod moranjem u BiH. Kosovo treba da ostane integralni dio Srbije, ali to ignorišu. Ako neko ima pravo da se skupi u nekoj prostoriji i proglasi nezavisnost, zašto i mi nemamo to pravo. Sarajevo ima pravo da autonomno upravlja onim što je Federacija, a zašto je njima onda problem da ovo razumiju. Neću oklijeveti da to javno iskazujem - dodao je.

Dodik je kazao da današnji zajednički razgovori nisu usmjereni ni protiv koga.

- Ne želimo nikome nanijeti bilo kakvo zlo, ali smo spremni braniti naše interese. Pored svih infrastrukturnih  pitanja, dogovorili smo se i da u narednim mjesecima radimo na izradi Zakona o zaštiti ćirilice i da to usvojimo u RS-u i Srbiji - kazao je Dodik.

- Smatramo da ako svijet insistira na pregovorima oko Kosova, predsjednik Vučić i drugi treba da zna da je republika tu i da ima ista prava. Ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u dejtonskoj BiH - kazao je Dodik.

Vučić je istakao da će zvaničnicima u RS-u odgovoriti u "narednim sedmicama i mjesecima".

- Politika Srbije se nije promijenila. Sa svom odgovornošću i ozbiljnošću, pristupit ćemo odgovoru na ovo pitanje - naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić je najavio danas da Vlade Srbije i RS-a treba da započnu razgovore o modelu da Srbija izgradi aerodrom u Hercegovini, i da eventualno kroz koncesiju njime upravlja 30-35 godina. Već od ponedjeljka bi trebalo da delegacija posjeti Trebinje i Hercegovinu i vidi kako to realizovati.

- Tu profita nema, ali smatramo da je to od izuzetnog strateškog značaja za Srbiju i RS  - kazao je Vučić

Najavio je i spremnost da Srbija sa 100 miliona eura učestuje u izgradnji mreže autoputeva, kao i dva miliona KM za paviljon u Studentskom centru "Nikola Tesla". Najavio je i "finansijku injekciju pred kraj godine za RS ukoliko to bude potrebno".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.