open-navfaktor-logo
search
Nova epizoda krize
Dodik prkosi i traži belaja: Kakav će biti odgovor Schmidta i Zapada na potpisani ukaz?
Milorad Dodik ide na sve ili ništa, danas je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, čiji je cilj ukidanje obaveze objavljivanja akata koje donese visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. 
07.07.2023. u 14:58
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona kojim se neće objavljivati odluke Christiana Schmidta

Predsjednik RS-a je očigledno ubacio u brzinu više u svojim secesioničkim planovima jer nije prošlo ni 20 dana kako je Narodna skupština RS-a na sjednici održanoj 21. juna u Banjoj Luci usvojila, i to po hitnom postupku, izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a.

Izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku RS-a objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za BiH.

Prvog jula visoki predstavnik Christian Schmidt je saopćio da zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a neće stupiti na snagu. 

VEZANI TEKST - Schmidt: Zakoni RS o visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH blokirani, napad na ustavni poredak krivično djelo

- Sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena. Također sam odlučio da zakon kojeg je usvojio NSRS o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entiteta ne može stupiti na snagu. Svi postupci u donošenju ovog zakona su također poništeni, odnosno završeni - rekao je tada Schmidt.

No Dodik je nastavio po svom pa je danas povukao novi potez.

Sada još preostaje da se izmjene ovog zakona objave u Službenom glasniku RS-a.

Ponovo je na potezu Schmidt i međunarodna zajednica na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

VEZANI TEKST - Schmidtove odluke: OHR upozorio članove UO Službenog glasnika RS-a, evo šta piše u "pismu"

Prije nekoliko dana u medijima se pojavila informacija da Zapad razmatra Dodikovu smjenu. A on, svojim postupcima na razgradnji države BiH, napada na ustavni poredak i Dejtonski sporazum, konstantno izaziva Zapad, ili narodskim jezikom, traži belaja.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.