open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Dodik: RS je u iščekivanju trenutka za mirni razlaz
Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je danas da su mjere koje su predlagali stručnjaci jedino što pokazuje dobre rezultate u borbi protiv pandemije.
13.04.2021. u 16:50
get url
text
get url
text

- Treći val jenjava nakon što smo prije tri sedmice donijeli mjere, mada nismo sretni činjenicom da je pandemija još uvijek tu. Brine nas smrtnost ljudi u RS i pored napora ljekara, vidljivo je da gubimo naše drage i to nije zaustavljeno - rekao je Dodik na press konferenciji u Administrativnom centru Republike Srpske.

U uslovima u kojima djeluje RS moramo biti zadovoljni zbog postepenog, ali kontinuiranog procesa vakcinacije medicinskog osoblja, onih u domovima za starija lica, ali i onih starijih od 65 godina.

- U uslovima u kojima mi to možemo to je maksimum. Očekujemo zanačajniji priliv vakcina. U četvrtak ću s Vučićem preuzeti 20.000 vakcina za RS. Mi u ovom trenutku imamo 1,1 milion rezerviran u programu Sputnjik i 400 hiljada kroz Covax. Nivo BiH nije bio od koristi za rješavanje ovog pitanja. Pozivamo da se učini dodatni napor da se nabave vakcine jer je to jedini odgovor na pandemiju - rekao je Dodik.

Izborni zakon

Dodik je govorio i problemima na nivou BiH i unutar FBiH i izmjenama Izbornog zakona.

- Ako Bošnjaci i Hrvati dođu do rješenja po presudi Sejdić-Finci, onda ćemo i mi imati šta da kažemo u promjenama izbornog zakonodavstva. Ne želimo nametanja od strane stranaca, Amerikanaca, Engleza, Evropljana... CIK je po nama nelegalan i nelegitiman i to je uvjet da se mi uključimo u reforme izbornog zakonodavstva - rekao je, između ostalog, Dodik.

Put u EU je farsa, naglasio je danas Dodik.

- Prioritet nas Srba je ulazak u EU, ali sam sve više siguran da EU nema potencijal da taj proces podrži. Evropljani su se ovdje upleli i ne znaju šta da rade. Evidentan je zastoj sa BiH, Srbijom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Crnom Gorom, nama je jasno da dolazi do promjena u EU. Više se priča o tome ko će naslijediti Angelu Merkel. U takovom ambijentu nema govora o proširenju - rekao je Dodik.

Evropa je kriva za gubitak našeg entuzijazma, dodao je Dodik.

- Nama u Bruxellesu kažu da 18 zamalja koje su EU ne bi mogli da ispune kriterije koje sada traže od nas. To govore oni, a ne ja - navodi Dodik.

Govor o ratu

On je rekao da nikada nije govorio o ratu i da RS ne razmišlja o ratnom pribavljanju svoje nezavisnosti.

- Mi čekamo trenutak kada ćemo mirno pribaviti svoju nezavisnosti. Nikada neću dozvoliti da Srbi dođu u priliku da ratuju, ni za RS, ali ću vrijeme utrošiti da dođemo u situaciju da se mirno raziđemo - rekao je Dodik.

On se zapitao i šta bi bilo kada je predsjednik Slovenije Borut Pahor pitao da li su za mirni razlaz u Predsjedništvu BiH, a da umjesto Željka Komšića tamo sjedi Dragan Čović.

- Želim podržati gradonačelnika Istočnog Sarajeva da se ukinu table koje karakterišu srpski narod na određen način - kaže Dodik.

Dodao je da je za sudbinu BiH više zainteresirano nekoliko stranih ambasadora.

- Moramo vidjeti imamo li bazični konsenzus, da uzmemo za osnov Dayton. Dayton je degradiran naporima SAD-a i EU kroz podršku intervencionizma Visokog predstavnika. Unitarna BiH nije na našem stolu. Protiv nje ćemo se boriti svim političkim sredstvima. Ako nema dijaloga, ćutnja je opcija, što znači razlaz - kaže Dodik.

O ukidanju odlikivanja ratnih zločinaca Dodik je rekao da Visoki predstavnik Valentin Inzko više nije kredibilan, a o tome će odlučiti Narodna skupština RS.

- Odlikovanja su naša stvar i ostat ćemo pri tome - rekao je Dodik.

Rekao je i da se digla prevelika galama oko toga što je neko rekao da li je moguć mirni razlaz.

- Mir nema alternativu. U Sarajevu moraju početi razmišljati kako da BiH opstane. Ako mi insistiramo da se uvredljive table skinu, onda o tome treba da razmislimo. Da li treba da smatram da je naziv ulice Zelenih beretki normalan. Mi to ne doživljavamo isto. Postoje i kod Srba problemi, ali ako želite zajedničku zemlju, morate pokazati više interesa za Srbe i Hrvate - kaže Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.