Nedjelja, 28.05.2023.
FOTO: Milorad Dodik/Twitter

Dodik: SNSD će sa "Osmorkom" i HDZ-om definitivno formirati vlast na nivou BiH

Sastanak delegacije SNSD-a sa predstavnicima "Osmorke" održan u okolini Banje Luke okončan je.

Lokacija i vrijeme sastanka krili su se od novinara, a Milorad Dodik, lider SNSD-a, obratio se na svom Twitter nalogu.

- S predstavnicima "Osmorke" razgovarali smo o formiranju Vijeća ministara i drugih organa na nivou BiH. SNSD s koalicionim partnerima, "Osmorka" i HDZ definitivno je struktura koja će zajedno formirati vlast na nivou BiH - napisao je Dodik.

VEZANI TEKST - Dodik uoči sastanka s "Osmorkom": Ključno da se deblokira Buk Bijela, Aerodrom Trebinje..., bez toga nema dogovora

- Dogovorili smo da već sljedeće sedmice timovi koje smo precizirali održe sastanke kako bismo krenuli u rješavanje pitanja u vezi s ekonomijom i institucionalnim kretanjem - dodao je Dodik.

On je jučer govorio i o uvjetima. 

- Mi cijenimo, pošto će Hrvati imati predsjedavajućeg, a do sada je Bošnjak - musliman bio ministar vanjskih poslova, da to sada treba da pripadne Srbima. Kako ćemo se na kraju dogovoriti, vidjet ćemo, to se sutra neće rješavati. Ključno je da dobijemo garancije da će se deblokirati procesi Buk Bijela, Aerodrom Trebinje, gasovod… od toga zavisi i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema toga, nećemo ni ići u vlast. Ako može, s njima ćemo nastaviti da razgovaramo, ako ne može, tražit ćemo druge partnere – rekao je Dodik, i poručio da je svjestan da "u okviru 'Osmorke' ima i onih koji su ortodoksni".

Ranije je za ponedjeljak najavio još jedan sastanak s delegacijom HDZ-a BiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh