open-navfaktor-logo
search
Na koga vrši pritisak
Dodik stvara haos u državi, pripremio novac za plaće Srbima u institucijama BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je pripremljen novac da se "za sve Srbe u institucijama BiH isplate plaće do kraja godine".   
16.09.2021. u 15:35
get url
text
get url
text

- Imamo novac da to isplatimo do kraja godine, tako da neće biti nikakvih problema. Iduće godine to ćemo predvidjeti budžetom - rekao je Dodik i dodao da je procijenjeno da je riječ o 21 milionu KM maraka mjesečno.

Prema njegovim riječima, novac je pripremljen, samo će odlučiti da li će odmah isplatiti ili kroz neki aranžman. On je dodao da će taj novac biti isplaćen ukoliko ne bude pomjeranja nekih dogovora.

VEZANI TEKST - Na potezu je Tegeltija: Hoće li 22.000 zaposlenih u institucijama BiH ostati bez plaće zbog blokade iz RS-a?

- Zna se šta su uvjeti, konsenzus svih u Republici Srpskoj o tome, ljudima koji rade u institucijama isplatićemo plaće. To je vjerovatno sudbina da preuzmemo isplatu naših ljudi jer oni nas predstavljaju tamo, nisu autentične ličnosti koje idu tamo po svom izboru - objasnio je Dodik.

Dodik je naveo da će se samo vidjeti na koji način će to pitanje biti riješeno.

- Odgovornost njihova postoji kao što postoji i naša odgovornost prema njima - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Ovakav razvoj događaja prije nekoliko dana najavio je bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić. 

Prema Ivanićevim riječima, Dodik će prije funkcionerima iz RS-a isplatiti plaće iz entitetskog budžeta, nego što će prekinuti bojkot u radu državnih institucija.

Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, u kojima je zaposleno 22.000 ljudi, od čega ih 6.000 dolazi iz Republike Srpske, istječe sa posljednjim danom septembra. 

Sudeći po ovoj današnjoj Dodikovoj najavi, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija neće sazvati sjednicu na kojoj bi se trebao naći i budžet. 

To znači da 16.000 zaposlenih, koji nisu Srbi, neće dobiti svoje plaće, a što će dođe li do toga proizvesti još veći haos u državi.

Dodikova najava da će vidjeti kako riješiti ovo pitanje isplate može značiti samo jedno - da mu ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, odani čovjek lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, a Dodikovog političkog partnera, osigura spiskove svih zaposlenih kako bi se isplata plaća izvršila. 

Ono što dodatno opasnom čini ovu najavu o isplati plaća samo Srbima, jeste i to što je Dodik poručio da će entitetskim budžetom za narednu godinu osigurati stalne isplate, a to dalje znači još jače blokade i još veći haos. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.