open-navfaktor-logo
search
Ništa dobro za BiH
Dodik u ofanzivi lobiranja za Otvoreni Balkan, hoće li dobiti podršku svog političkog brata, šta misli "Trojka"
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u novoj je ofanzivi, u samo dvadesetak dana u ovom dijelu Bosne i Hercegovine održana su dva skupa koja su se bavila temom Otvorenog Balkana i eventualnog ulaska naše države u ovu, samo na papiru, ekonomsku asocijaciju. 
29.04.2023. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - Nikolaidis: U ovom regionu dešava se "nešto veliko", direktno se radi protiv građanske BiH

Prvo je 5. aprila u Banjoj Luci održana Konferencija o Otvorenom Balkanu u organizaciji Udruženja mladih ekonomista RS-a, pod pokroviteljstvom entitetskog Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju. 

U četvrtak je na šestom Jahorina ekonomskom forumu glavna tema bio Otvoreni Balkan, a Dodik je optužio političke predstavnike iz Federacije da opstruiraju ulazak BiH u ovu društvo. 

- Moje kolege u prošlom sazivu Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović pogrešno i licemjerno doživljavaju inicijativu kao "srpski svijet". Ja je vidim kao priču o njegovanju tolerancije, a ne zatvaranja - istakao je Dodik plasiravši još jednom veoma opasnu podvalu iza koje se ne krije ništa dobro za BiH.

VEZANI TEKST - Da li je politika Srbije prema BiH otišla korak dalje od nekadašnje parole "svi Srbi u jednoj državi"?

Na Forumu je bila prisutna i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) koja nije govorila o Otvorenom Balkanu. Međutim, i sam njen dolazak na Jahorinu možda šalje znakovitu poruku da njen stranački šef Dragan Čović blagonaklono gleda na eventualni ulazak BiH u Otvoreni Balkan.

Čović se dosad nije jasno oglašavao o BiH u Otvoreni Balkan, ali sudeći po političkoj agendi koju godinama dijeli s Dodikom, a to je slabljenje države sve do njenog raspada, može se očekivati podrška svom "bratu iz Laktaša". Iz "Trojke" tvrde da Otvoreni Balkan zasad nije njihova opcija, ali je veliko pitanje hoće li Dodiku reći "ne".

Zvanični Beograd predvođen predsjednikom Srbije Aleksandar Vučić želi BiH u Otvoreni Balkan kako bi našu državu pokušao ekonomski okupirati. Srbija sa skoro duplo većim brojem stanovnika i shodno tome značajno jačom privredom u tom "braku" bi "usisala" ekonomiju BiH. Srbija na tome paklenom planu ima podršku Sjedinjenih Američkih Država, čiji su zvaničnici u više navrata istakli kako bi BiH trebala ući u Otvoreni Balkan.

VEZANI TEKST - Tegeltija tvrdi da se BiH priprema biti članica "Otvorenog Balkana" iako nema odluke Predsjedništva BiH

S druge strane, Evropska unija je za Berlinski proces, što je i opredjeljenje probosanskih stranaka. 

-  Naša država proces ekonomskih integracija treba voditi samo u sklopu Berlinskog procesa kao institucionalnog okvira institucija Evropske unije. Berlinski proces ima i konkretan finansijski paket podrške, dok ovaj drugi to nema! Postoji razlika između tzv. Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa.

Mora se znati da se tzv. Otvoreni Balkan ne realizuje u saradnji i po standardima EU-a - kazao je za Faktor ranije prof. dr. Dženan Đonlagić (Demokratska fronta), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.