open-navfaktor-logo
search
Prisjeo mu poklon
Dodik zanijemio nakon afere "Ikona": Svjetski mediji se raspisali, u SNSD-u zid šutnje
Vijest o aferi "Ikona", koja je u proteklim danima prešla granice Bosne i Hercegovine te dospjela u sve svjetske medije, još uvijek nije stigla do medija u entitetu RS koje kontrolira Milorad Dodik.
18.12.2020. u 15:44
get url
text

Upravo je Dodik centralna figura te afere, koja je nastala nakon što je poklonio ministru vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu pozlaćenu ikonu staru 300 godina, čije je porijeklo iz Luganska u Ukrajini. U međuvremenu je Ambasada Ukrajine u BiH uputila Ministarstvu vanjskih poslova BiH notu u kojoj mole za pružanje detaljne informacije o porijeklu predmeta iz ukrajinske kulturne baštine.

Uprkos činjenici da o ovoj aferi pišu gotovo svi svjetski mediji, ona nije zaslužila značajniju pažnju na medijima koje kontrolira Dodik, poput javnog RTV servisa RTRS.

Da li zbog mogućnosti da informacije prikupljaju isključivo iz tih medija, pa do njih nije stigla informacija o aferi, ili je u pitanju potreba da se prećuti skandal o kojem bruji cijeli svijet, ali zvaničnici Dodikovog SNSD-a se odbijaju oglasiti po ovom pitanju.

Za razliku od drugih aktuelnosti u BiH, u vezi sa kojima se zvaničnici SNSD-a vrlo rado odazivaju na medijske pozive i uvijek imaju spremno mišljenje, ovaj put to nije bio slučaj. Pokušali smo kontaktirati neke od njih, ali bez previše uspjeha.

Neki od zvaničnika SNSD-a nisu odgovarali na pozive, dok neki nisu bili upućeni u temu, poput glasnogovornika te stranke Radovana Kovačevića, koji, kako je tvrdio u razgovoru za Faktor, ne zna ništa o tome.

- U Mostaru sam već nekoliko dana, nisam upućen, više informacija ću možda imati sutra - kratko je rekao Kovačević.

Faktor je pokušao kontaktirati i SNSD-ove zastupnike i delegate u Parlamentu BiH, kao i generalnog sekretara te stranke Luku Petrovića, ali neki su isključili telefone, dok se drugi jednostavno nisu javljali. 

Za ovu je aferu, zahvaljujući noti Ambasade Ukrajine koju je proslijedilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, saznalo i Tužilaštvo BiH, koje je formiralo predmet, te će, kako su saopćili, izvršiti provjere. To saopćenje, u trenutku pisanja ovog teksta, nije stiglo do RTRS-a, Alternativne televizije i drugih medija pod Dodikovom kontrolom.

U javnosti se u međuvremenu pojavilo nekoliko verzija događaja vezanih za porijeklo ikone i način na koji je završila u Dodikovim rukama. Jedna je povezana sa činjenicom da pozlaćena ikona vodi porijeklo iz dijela Ukrajine koji je pod trenutnom okupacijom proruskih separatista. Na tom su se ratištu 2014. godine borili i dobrovoljci iz BiH i susjedne Srbije, te postoji otvorena mogućnost da su oni ikonu donijeli u BiH.

Prema drugoj verziji, ikona je u Dodikove ruke došla zahvaljujući upravo Lavrovu, kako bi mu je šef SNSD-a uručio na zvaničnoj ceremoniji, što bi predstavljalo provokaciju za Ukrajinu. Tokom same ceremonije predaje poklona je, podsjetit ćemo, naglašeno da ikona potječe iz Ukrajine.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet i da su najavili vršenje provjera, za očekivati je da će ovaj put pokazati nešto veću predanost i ažurnost u odnosu na ranije predmete koji su se odnosili na Milorada Dodika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.