- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske provodi predistražne radnje jer ima naznaka da je Armija Bosne i Hercegovine tokom akcije "Oluja" avgusta 1995. godine ušla na područje Republike Hrvatske - kazala je glavna državna odvjetnica.

Nakon saslušanja na Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije novinari su je pitali i - je li Državno odvjetništvo istraživalo događaje na cesti kod Bosanskog Petrovca, gdje srbijansko tužilaštvo najavljuje optužnicu protiv četverice hrvatskih vojnih pilota za navodno raketiranje kolone sa srpskim izbjeglicama pred Hrvatskom vojskom u akciji "Oluja"?

VEZANI TEKST - Božo Skopljaković o optužnicama protiv hrvatskih pilota, prozvao Milanovića i Čovića

Glavna državna odvjetnica odgovorila je kako je Državno odvjetništvo godinama u Hagu imalo svog oficira za vezu.

- Državno odvjetništvo je, da tako kažem, prekopalo sve arhive Haškog tribunala. U njima nije bilo dokaza. Da ih je bilo, glavni haški tužilac Serge Brammertz bi sigurno i to obuhvatio optužnicom. Prema tome, o tome nemamo što govoriti. Provode se predistražne radnje, ali ne zbog toga, nego zato što ima naznaka da je Armija Bosne i Hercegovine tokom akcije "Oluja" avgusta 1995. godine ušla na područje Republike Hrvatske - kazala je Zlata Hrvoj Šipek.

Prema podacima Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, za krivična djela za vrijeme "Oluje" od 4. do 6. avgusta 1995 i nakon nje, za ubistva, pljačke i palež osuđeno je 2.380 osoba. Međutim, oni su suđeni za "obične" zločine, a ne za ratne zločine.

Za ratne zločine nad starijim srpskim civilima u danim i sedmicama nakon "Oluje" postoje svega dvije pravomoćne sudske presude, a niz slučajeva još je u sudskom postupku, postupak uopće nije pokrenut ili je vođen, ali niko nije osuđen.

Prema publikaciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava "Vojna operacija Oluja i poslije - Izvještaj" iz 2001. godine ukupan broj žrtava među Srbima je 677. Publikacija nema razdvojene žrtve rata od žrtava ratnih zločina. Prema njihovim podacima, u nekadašnjem UN-ovom sektoru Jug je 410 osoba izgubilo život, u sektoru Sjever 191 osoba i 76 osoba je ubijeno i nestalo u izbjegličkoj koloni, objavo je RSE.