open-navfaktor-logo
search
US Open
Đoković nije nepobjediv: Medvedev "pomeo" srbijanskog tenisera za svoj prvi Grand Slam naslov
Ruski teniser Daniil Medvedev pobjednik je US Opena nakon što je sjajnom igrom u finalu jednog od četiri najveća teniska turnira savladao prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića s 3:0 (6:4, 6:4, 6:4).  
13.09.2021. u 00:34
get url
text

Medvedev je odličnom partijom na terenu Arthur Ashe stigao do svog prvog Grand Slam naslova i tako spriječio Đokovića da u ovoj sezoni osvoji sve četiri velika turnira.

Drugi reket svijeta odlično je započeo meč, a u prvom gemu napravio je prvi break. Upravo taj oduzeti servis Đokoviću ruski teniser je znao čuvari do kraja seta u kojem je slavio sa 6:4 poslije 37 minuta igre.

Imao je Medvedev i u trećem gemu prvog seta dvije break lopte, ali ih nije uspio iskoristiti, dok Đoković nije dospuio u poziciju da svom protivniku oduzvme servis tokom prvog seta.

Drugi set je počeo vodstvom Đokovića, da bi već u narednoj igri srbijanski teniser imao tri break-lopte koje je Rus uspješno spasio. Ključni gem za vodstvo Medvedeva od 2:0 u setovima bio je peti, kada je "breaknuo" Đokovića, a potom i potvrdio break. Za pobjedu u drugom setu Medvedevu je trebalo 57 minuta.

Treći set počeo je slično kao i prvi. Već na startu Rus je oduzeo servis svom protivniku, a potom uz još jedan break stigao do prednosti od 4:0. Nakon toga činilo se da će ostatak meča biti puka formalnost. Ipak, Đoković je u osmom gemu uspio spasiti meč-lopti, a potom i napraviti break te smanjiti na 5:3, zatim i 5:4. 

Ipak, i desetom gemu Medvedev je iskoristio treću-meč loptu i slavio sa 6:4 za konačnih 3:0.

Za kraj vrijedi reći da je najveći uspjeh Medvedeva na Grand Slam turnirima do sada bilo ovogodišnje finale na Australian Openu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.