open-navfaktor-logo
search
Četverogodišnji mandat
Doktorirao na univerzitetu "Kallos": Alen Kamerić izabran za direktora UKC-a Tuzla
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) dala je saglasnost na imenovanje dr. Alena Kamerića na funkciju generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, potvrđeno je za Faktor u Vladi.
21.12.2021. u 15:29
get url
text

Upravni odbor UKC-a donio je odluku o imenovanju Kamerića na mandat u trajanju od četiri godine, a tu odluku je danas potvrdila Vlada.

Kamerić je već bio na ovoj funkciji, a Vlada TK je na njegovo imenovanje za vršioca dužnosti već dva puta davala saglasnost.

Inače, riječ je o specijalisti ortopedije, koji je doktorirao na Evropskom univerzitetu "Kallos", a nedugo po odbrani disertacije, 8. aprila je imenovan za docenta na spomenutoj visokoškolskoj ustanovi koja nema akreditaciju. Naučno zvanje doktora nauka i akademsko zvanje docenta eliminatorni su uvjeti za imenovanje na funkciju generalnog diretora UKC-a.

Kamerićev slučaj bio je povod delegatu u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Borisu Krešiću da pošalje upit Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH. U odgovoru datiranom 9. juna 2021. godine, pored toga što navodi da "Kalos" nema akreditaciju, Agencija u pisanom odgovoru kaže i da će, u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju BiH, "nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u BiH, u svrhu zaposlenja ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove".

To nije bila prepreka da Vlada TK Kamerića drugi put imenuje za vršioca dužnosti, a danas i za direktora na četverogodišnji mandat.

Također, Federalna inspekcija, nakon nadzora obavljenog prije mjesec, utvrdila je da Upravni odbor UKC-a Tuzla nije imenovan u skladu sa zakonom jer nema predstavnika FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.