Dokumentarac “Zabranjeno pušenje u Sarajevu”: Kako su nastali popularna rock grupa i Top lista nadrealista (FOTO/VIDEO)

objavljeno: 16.12.2016. u 08:00

Dokumentarni film o priči tri pokretača mega popularne sarajevske rock grupe “Zabranjeno pušenje” i Top liste nadrealista od doba raspada bivše Jugoslavije do danas, konačno kreće u kino distribuciju iz Sarajeva. 

Film “Zabranjeno pušenje u Sarajevu” italijanskog autora Gianluce Loffreda regionalnu kino distribuciju započet će 22. decembra sa redovnim prikazivanjem na repertoaru sarajevskog multiplexa Cinema City u distribuciji Con film.

Tri prijatelja sa Koševa

Priča prati tri prijatelja iz sarajevskog naselja Koševo: Seju Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića, koji su krajem 70. i početkom 80. kreirali nešto što će narasti u jedan od najvećih muzičkih, kulturnih i multimedijalnih fenomena bivše Jugoslavije. Rock grupa “Zabranjeno pušenje” i Top lista nadrealista i dan danas su urezani u modernu historiju bivše države i današnje Bosne i Hercegovine i predstavljali su od početaka do danas vrstu urbane bune i protesta te satiričnog pogleda na društvenu svakodnevnicu i kroz muziku i kroz pokret Nadrealista.

 Priča o nastanku, rastu i dolasku do vrha popularnosti i na kraju do raspada prijateljstva i grupe “Zabranjeno pušenje” smještena je u puno veći kontekst raspada bivše Jugoslavije i rata u Bosni i Hercegovini, a ispričana je nepristranim pogledom i naracijom autora filma Gianluce Loffreda.

Poznati italijanski dokumentarista ističe kako ga je priča o fenomenu “Zabranjenog pušenja” od početka oduševila i kao autora i kao historičara.

Uspješan festivalski život

- Sa “Zabranjenim pušenjem” me upoznao Andrea Postiglione, italijanski novinar i filmaš, i njihova me priča natjerala da se ponovo sjetim slika iz svog djetinjstva. Kada sam prvi put upoznao Seju Sexona, Neleta Karajlića i Zenita Đozića, pronašao sam ključ naracije historije. Prijateljstvo, muzika i promjene u ljudima su perspektive iz kojih mogu gledati na historiju bivše Jugoslavije. To je film o trojici prijatelja koji su postali rock zvijezde u vremenu značajnih historijskih dešavanja - istakao je Loffred.

Vrlo uspješni festivalski život, dokumentarni film o jednom vremenu, muzici, pokretu i ljudima započeo je specijalnom projekcijom na Sarajevo Film Festivalu ove godine, a od tada je prikazan sa nepodijeljenim hvalospjevima kritike uz ovacije publike i na programu festivala u Tuzli i Mostaru.