Ponedjeljak, 26.02.2024.
h

Dom naroda uskoro o kladionicama: Ne zanima nas šta misle kladionice, njihov promet nije normalan

Nakon što je Vlada Federacije BiH krajem februara usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, isti bi se mogao naći pred delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH na narednoj sjednici te zakonodavne institucije.

Podsjećanja radi, delegati su većinom glasova u decembru prošle godine odbacili raniji prijedlog Vlade FBiH da izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću budu razmotrene po hitnom postupku, te je tekst vraćen u redovni postupak u formu nacrta. Usvojen je zaključak prema kojem je Dom naroda zadužio Vladu FBiH da održi javnu raspravu o ovoj temi i najkasnije za 30 dana Domu naroda dostavi novi prijedlog. Protiv prethodnog su, pored stranaka iz opozicije, glasali delegati iz HDZ-a BiH, stranke koja se uglavnom dovodi u vezu sa vlasnicima kladionica, čiji bi profit bio ugrožen usvajanjem novog zakona.

HDZ šuti, opozicija čeka prijedlog

O sadržaju novog prijedloga Vlade FBiH se zvaničnici HDZ-a BiH još nisu izjasnili, dok u SDP-u insistiraju na definiranju socijalnog aspekta ovog zakonskog rješenja.

- Nas pare iz ovog zakona ne interesuju. To nisu pare koje uopće trebaju biti prioritet u smislu budžeta FBiH. Mi smatramo da ovaj zakon treba biti na taj način napravljen da omogući državi prije svega socijalni nadzor koji će prepoznati igrača koji prelazi crvenu liniju i postaje patološki kockar, te ostaje bez familije, imovine i svega ostalog. Ovo nije zakon na kojem država treba bazirati osiguravanje dodatnih izvora finansiranja. Klađenje je nešto što se treba reducirati u maksimalnom obimu, gledati da što manje ljudi oboli od te pošasti, tako da je to nama ključna stvar, ali i evidencija uplata i isplata, što je krucijalna stvar jer su igre na sreću nepokrivene u smislu identifikacije uplatioca i identifikacije onoga ko podiže novac. Tu je ogroman prostor manipulacije – kazao je za Faktor Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koji je izradilo Ministarstvo finansija FBiH, predviđa oporezivanje svih dobitaka, bez obzira da li se radi o sportskom ili RNG klađenju.

- Za oporezivanje dobitaka koristit će se progresivne stope. Za dobitke do 2.000 KM porezna stopa će iznositi 10 posto, od 2.000 KM do 8.000 KM stopa će biti 15 posto, od 8.000 KM do 100.000 KM porezna stopa će biti 20 posto, a za dobitke preko 100.000 KM ova stopa će iznositi 30 posto. Na ovaj način smo, slijedeći praksu u zemljama zapadne Evrope, primijenili princip da oni koji dobiju više treba i da plate veći porez – obrazloženo je iz Ministarstva finansija FBiH.

Oporezivanje svih dobitaka

Izmjenama je predviđen i novi način oporezivanja uplata za RNG igre. Do sada je na ove igre od priređivača naplaćivana paušalna naknada od 300 KM po uplatnom mjestu. Prijedlogom zakona je predviđeno uvođenje porezne stope od 20 posto. Kao osnovica za obračun poreza koristit će se razlika između visine uplata i isplaćenih dobitaka. Predloženim izmjenama predviđeno je i povećanje udaljenosti uplatnih mjesta, odnosno poslovnica, od škola i vjerskih objekata sa 100 na 200 metara. Navedene odredbe su još ranije izazvale žestok otpor vlasnika kladionica, s obzirom na to da bi drugačiji sistem oporezivanja rezultirao i nižim profitom od priređivanja igara na sreću. Te reakcije, tvrdi Žuljević, neće odrediti način na koji će se delegati SDP-a izjasniti o Vladinom prijedlogu.

- Mene ne interesuje šta u ovom trenutku misle kladionice. Mislim da se treba napraviti porezni model koji će biti u kombinaciji sa socijalnim sistemom nadzora. To ko će u ovoj čitavoj priči ostvariti efekat u smislu tih novčanih iznosa je za mene manje bitno. Mi tražimo da se napravi zakon koji će reducirati klađenje u smislu onoga što mi imamo danas. Ovi iznosi koji su se pojavili su nenormalni, ali su prirodni za zemlju koja ima jako nizak stepen razvoja ekonomije – izjavio je Žuljević.

Prema podacima Ministarstva finansija, igrači sportske kladionice u FBiH su u prvih deset mjeseci prošle godine ostvarili ukupno 140 miliona KM dobitaka. Od tog iznosa se 105 miliona KM odnosi na dobitke u iznosu do 100 KM, koji se, prema postojećim zakonskim rješenjima, ne oporezuju. Ta brojka je za ljubitelje RNG klađenja mnogo viša i iznosi oko 800 miliona KM, a ona također nije podlijegala oporezivanju s obzirom na to da se na RNG igre trenutno plaća samo mjesečni paušal po mjestu klađenja u iznosu od 300 KM.

Prema važećim zakonskim odredbama se oporezuju jedino dobici viši od 100 KM. Njih je u prvih deset mjeseci prošle godine isplaćeno 36 miliona za sportsko klađenje, te 75 miliona za RNG klađenje, što je mnogo manji iznos u odnosu na onaj koji trenutno ne podliježe oporezivanju. Na taj način je, stoji u analizi Ministarstva finansija, naplaćeno samo 11 miliona KM poreza. Usvajanje novog zakonskog rješenja bi značilo dodatni iznos od 150 do 200 miliona KM na godišnjem nivou za budžet FBiH.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh